Efter vårens två lopp, Ursvik Ultra och Great Lakeland 3day har jag inte haft några andra tävlingar inplanerade förrän i augusti då två lopp finns med i kalendern,  AXA Fjällmaraton och Kiruna Extreme tillsammans med Bosse.


Så när jag i slutet av maj hittade information om High Coast Ultra den 28 juni så började tävlingssuget komma tillbaka igen.
High Coast Ultra går på Högakustenleden i Ångermanland mellan Höga Kustenbron och Örnsköldsvik och är uppdelad på 13 etapper och är totalt 129 km. Leden är en av Sveriges vackraste vandringsleder genom värdsarvet Höga Kusten med sina djupa urskogar, kustnära berg och skimrande hav.

High Coast Ultra hade premiär så sent som förra året men som då inte fångade speciellt många deltagare troligen pga att det annonserades bara någon månad innan start. Det finns två klasser 75 km som startar vid Skuleberget och 129 km med start i Örnsköldsvik. I skrivande stund är 24st anmälda på 75km och 21st på 129km
Båda klasserna bjuder på en rejäl utmaning men jag kände att jag vill prova hela leden.
Hade jag “bara” valt 75km klassen hade jag gått miste om den spektakulära Slottsdalsskrevan mitt inne i Skuleskogens nationalpark.

Hur som helst kommer det bli långt och även ta tid att genomföra loppet. Enligt arrangörer är det ca 3700 höjdmeter som ska passeras!

Förberedelser

Hur har då mina förberedelser varit då?
Till en början studerade jag kartan över leden och har försökt memorera de olika delarna. Har även läst en hel del beskrivning om leden. Tyvärr är alla beskrivningar från Höga Kustenbron och inte från Örnsköldsvik så det har blivit lite bakvänt vid läsningen.
Inför loppet tänker jag skriva ut egna kartor med alla vätskedepåer och matkontroller. Dessa kommer jag använda som mina mentala delmål under loppet.
Jag har även tittat på gamla kartor som användes när jag tävlade i multisport i området 2002. Har många fina minnen från det.

Träningsmässigt har jag tränat på som vanligt med att få in så mycket distans som möjligt.
Under de två senaste veckorna har jag försökte bli av med en ömmande häl och hälsena som känts av sedan nyår. Lite känning under höger häl mest till vardags och lite vid träning. Har egentligen inte haft ont av det men ändå irriterande att det finns där i bakgrunden. Får se om intensivt tåhävande och stretchade gör någon nytta. Just nu känner jag inte av något.

Den senaste veckan har jag trappat ner på träningen och intensiteten och har verkligen fått anstränga mig för att inte träna för mycket. Kommande vecka innan start kommer det bara bli några lättare joggingpass.
Vad gäller energi kommer jag försöka gå så mycket som möjligt på en ny sportdryck som jag provat ett tag. Den heter Tailwind och är en allt-i-ett-dryck som innehåller både energi och mineraler med salter. Så teoretisk ska man inte behöva någon annan mat alls. Eftersom jag ännu inte kört med den på några så har långa lopp ännu kommer jag även ha lite back-up med mer traditionell energitillskott.


 

 

Målsättning

Eftersom det här kommer bli distansrekord för mig så är det  målgång som gäller.
Tidsmål är svårt att säga speciellt då ingen av de tre som startade förra året tog sig runt. Men om jag kan ta mig runt under 20 timmar så tror jag att jag riktigt nöjd. Bättre bara bonus.Det blir allt för det här gången.

Räknar med  ett nytt inlägg i veckan där jag berättar om vilken utrustning jag har med mig.