Nu är det mindre än en vecka kvar till mitt nästa långa lopp. Inte så förvånande blir det Storbrittanien som jag tar sikte på igen.

Problem reading swedish? Try the translation service :

Ennerdale Water, Lake District

Det här kommer bli min sjunde ultratävling i Storbritannien sedan 2014 efter att jag bland annat sprungt genom Wales i Dragon’s Back Race och Skottland i Cape Wrath Ultra.

Tidigare har alla lopp varit flerdagarslopp där man har startat på morgonen och sedan gått i mål på kvällen med start kommande dag.

Den här gången blir det istället en tävling som håller på non-stop, dygnet runt.

Loppet som jag ska springa heter Northern Traverse och mäter hela 300 km(!).

Så här långt har jag tidigare aldrig sprungit så det kommer bli en utmaning utöver det vanliga!

Som de flesta lopp i England är detta ett lopp som troligen är okänt för de flesta svenskar. Själv fick jag höra talas om det för två år sedan mest pga att det är samma organisation, Ourea Events, som arrangerar Dragons Back Race som jag varit med på två gånger.

Loppet arrangerades först 2016 och 2018 innan Ourea tog över och körde det 2022 och 2023.

Banan följer den populära vandringsleden Wainwright Coast to Coast Walk som tusentals människor vandrar varje år.

North York Moors

Som namnet antyder så går den alltså från kust till kust. Leden är ca 300 km / 190 miles, lite beroende på vilka olika varianter man väljer.

Leden följer kusten inledningsvis.

Den startar i det lilla samhället St.Bees på västkusten och går sedan tvärs över England innan den når östkusten och den lilla staden Robin Hood’s Bay.

Leden passerar igenom tre natonalparker där den första är det bergiga området Lake Distrikt de första 90 km. Därefter det lite böljande Yorkshire Dales och sist den ljungklädda högplatån North York Moors.

Nine Standars Rigg, i Yorkshire Dales.

De som vandrar leden brukar dela upp den på 16 etapper där man övernattar varje kväll.

På tävlingen blir det istället sju bemannade servicestationer där det serveras allt från enklare soppa till riktig varm mat.

På fyra av dessa finns tillgång till en egen dropbag på max 80 liter/15 kg som sedan flyttas mot målet varefter man rör sig framåt.

De olika stationerna med dropbag är

  • Patterdale 69 km
  • Kirkby Stephens 125 km
  • Richmond 178 km
  • Lordstone 227 km

Det finns även möjlighet att sova på dessa ställen. Mer om detta längre ner.

Förberedelser

Många som springer de här loppen brukar försöka rekognosera delar av banan på plats för att få sig en uppfattning om terrängen och området. För egen del har jag istället studerat kartor och flertal av de resedagböcker från leden som finns på Youtube. Har även läst flera av tidigare tävlingsdeltagares tävlingsberättelser vilket har gett bra tips.

Sedan har jag givetvis även ökat på träningsmängden mestadels distanslöpning.

Backlöpning har det tyvärr inte blivit lika mycket av som inför de tidigare loppen men jag har tränat på det också främst från februari och framåt. I brist på lämpliga backar har det även blivit vanliga trappor i höghus.

14 vångar i trapphuset

Liftgatan hade perfekt lutning

Utrustning

Precis som de andra loppen jag har sprungit är det en gedigen lista med utrustning man ska ha med sig främst för att kunna klara sig på egen hand vid dåligt väder.

Det mesta har jag haft sedan tidigare så det har inte behövt skaffas så mycket nytt.

Tidigare har jag använt en löparväst som rymmer ca 12 liter men inför det här loppet har jag köpt en ryggsäck, Ultimate Direction Fastpack 20, som kommer ge mer plats för att bära mat och extra kläder då det blir längre etapper och även kallare än de tidigare loppen som gått på sommaren.

Har även monterat en liten smart bröstficka, OMM Trio Map Pouch, där man kan ha lättillgängliga saker såsom karta, kompass, pannlampa mm

Ryggsäcken har jag försökt använda så mycket som möjligt under träningarna senaste tiden för att vänja mig med att ha packning på ryggen.

Tidplaner och sömnstrategi

Loppet har väl tilltagna “Cut-offs” så det är egentligen ingen stress att kunna klara loppet. Man har hela fem dagar och fyra nätter på sig. Trots det kommer jag ha lite högre målsättning än så. Min målsättning är 72 timmar men den tidplan jag kommer köra på har jag en beräknad tid på 67 timmar vilket ger mig lite extra marginal om det går långsammare i början eller om det blir längre stopp än vad jag planerat. Vad gäller stopp i depåerna har jag som målsättning att hålla dem så korta som möjligt men ändå se till att jag hinner fylla på med energi och äta ordentligt.

Av tidigare erfarenheter på långa ultralopp har jag presterat bäst när jag startat överdrivet långsamt för att komma in i loppet på ordentligt sätt. Cape Wrath Ultra var ett mönsterexempel på detta då jag tog det väldigt lugnt de första dagarna vilket gjorde att jag hade krafter kvar senare.

Sömn eller brist på sömn kommer nog bli en utmaning som blir avgörande. Inledningsvis är min plan att springa mig igenom första dygnet utan sömn tills jag når Kirkby Stephen vid 128 km på morgonen/förmiddagen dag två. Känner jag att det fungerar att springa vidare kör jag på till nästa station i Richmond som jag bör nå framåt kvällen/natten. Där kommer jag definitivt att ta en sömnpaus innan jag ger mig ut på “fjärde etappen”. Hur jag gör sedan får tiden utvisa. Märker jag att vädret är extra utmanande kanske jag anpassar sömnpausarna för att vänta ut bättre väder med mera.

För att få lite överblick på tider och avstånd har jag gjort etappkort med sammanfattad information om varje etapp där det framgår avstånd, höjdmeter beräknade tider, eventuella butiker och möjlighet till vattenpåfyllning mm.

Följa loppet på nätet

Starten går lördagen den 6e april kl 0830 lokal tid, 0930 svensk tid.

Alla deltagare kommer ha GPS-tracker som skickar position till Opentracking så länge det finns mobiltäckning.

Jag kommer att ha startnummer 74 och det kommer även gå att skicka uppmuntrande meddelande som går att läsa vid supportplatserna.

Det var allt så länge!