Se även  Snart dags att tävla igen – 5 dagar till HCU!

Nu börjar det verkligen närma sig för årets längsta utmaning. Men bara två dagar kvar till start är jag nu klar med val av utrustning till tävlingen och har börjat packa ner det i min låda där jag kommer förvara grejerna.

Kläder

Väderprognoserna ser goda ut för lördagen. Kylan, om man får kalla det för det, kommer hålla i sig så det verkar inte bli allt för varmt.
Väderprognos Ö-vikDet verkar bli runt 10-15 grader vilket känns ganska perfekt för mig då jag brukar få problem med vätskebrist när det är varmt. Under natten kan det nog kännas lite kyligare.
Jag kommer i första hand springa i en kortärmad t-shirt och korta tights.
Kläder
Har skaffat mig ett par nya kompressionstights från 2XU [Two Times You] som jag använt några veckor och som känns bra. På smalbenen blir det ett par vadkompressionsskydd från Compressport. Vet inte om just kompressionen kommer hjälpa men det skyddar i alla fall smalbenen mot undervegetationen och liknande. Jag kommer ha med mig en tunn vindjacka som förstärkning om det blir kylig och dragigt på höga och öppna ytor.
På huvudet kommer jag bära en keps. Håller värmen när det är kyligt och suger även upp svetten bra. Kommer även ha en reservkeps tillgänglig.

Fötter och skor

Närmast fötterna blir det ett lager med Sportslick som är en skavsårssalva som jag har använt med stor framgång under flera år. Tror jag aldrig fått skavsår när jag varit insmord med den.
Trailroc255_stumpor_gators
Strumporna kommer bli ett par Injinji tåstrumpor. Funkar bra både i vått och torrt och förhindrar nötning mellan tårna.
Jag har ganska begränsad skokollektion för riktigt långa lopp så jag kommer att använda mina Inov-8 TrailRoc 255. Den har till skillnad mot 245:an förstärkningar runt hela sulan och har lite mer dämpning. Säkert inte helt optimal för ett så här långt lopp men jag tror den kommer passa bra på stigarna. Banan kommer ha ca 60 km stig och 48 km grusväg och 20 km asfalt så jag hoppas de funkar ok. Jag har dock lagt in ett par tjockare innersulor som kommer ge lite mer stabilitet. Eftsom jag har känningar under hälen kommer jag tejpa hälkuddarna lite så att de får lite mer avlastning.
För att förhindra få in allt för mycket skräp i skorna kommer jag använda ett par Inov-8 Debris Gaitor vilket är en damask som man sätter över fotleden. Ett problem med den är att bandet som sitter under skon oftast går sönder. Jag har använt vanligt resårband tidigare men nu har jag satt dit ett par rejäla gummicords.

Ryggsäck

Även om det inte är obligatoriskt med en ryggsäck så kommer jag använda min löparväst med två flaskor på framsidan från Ultimate Direction (SJ Ultra Vestmodellen).
UD UltravestDen sitter stadigt och skumpar inte runt lika mycket som ett vätskebälte. Sen har den även en massa tillgängliga småfickor på framsidan där man kan ha smågrejer.
Trots att den har många fickor så kommer jag ändå komplettera med en midjeväska, Ultimate Direction Jurek Essential. En liten midjeväska med två fickor. Jag kommer ha min telefon i den ena fickan. Den andra blir nog för kartan.

Skadematerial mm

I ryggsäcken kommer jag ta med Första Förband (obligatoriskt) samt lite plåster och toapapper. Även en elastisk binda och sporttejp kommer jag ha med ifall jag vrickar foten.

Första förband mmJag kommer att ha min mobiltelefon med mig dels för att den ingår i obligatoriska utrustningen och sedan för att försöka ta bilder efter vägen. Hörlurar tar jag också med mig ifall jag vill lyssna på musik under loppet.
GPS och telefon
Min GPS-klocka kommer också få göra sällskap med mig. Kan vara lite kul att se hur långt man kommit efter vägen. Jag räknar inte med att batteriet kommer räcka hela vägen så jag kommer att byta gps efter ungefär halva sträckan så att jag har en fungerande gps även på slutet.
En enkel pannlampa att använda de första timmarna blir det också att ha tillgängligt. Troligen kommer det vara ljust men det kan ändå vara bra med belysning om det blir tät skog i början.

Mat och Energi

Energi för HCUSom jag skrev tidigare kommer jag försöka använda Tailwind så mycket som möjligt. Jag har nu kompletterat med en står påse med smaklöst pulver. Under loppet kommer jag att ha flaskorna påfyllda och även ha en mindre påse med pulver med mig som jag kan blanda till extra under loppet. Som extra energi kommer jag även ha några Nötcreme, Salmiakcreme, Enervitkapslar och kanske även något gel. Det kommer även finnas 4 matstationer som man kan komplettera med mer traditionell mat (bullar, godis, fikabröd mm). Jag har även med mig frystorkad mat för att kunna äta vid matkontrollerna om jag kommer vilja ha det.

Support och dropbags

Banan har som sagt fyra matstationer och dessutom sju obemannade vattendepåer där det går att fylla på vatten från dunkar. Dessa stationer kommer jag ha som små delmål under loppet. Jag kommer att ha extra pulver med mig i ryggsäcken så att jag kan blanda till nytt på dessa ställen om det behövs.

matstationer hcu2014
Från andra matstationen (Skuleberget 54 km) kan man få dropbags utkörda till. Hit kommer jag se till att min låda kommer hamna. I lådan kommer  jag förutom extra energi ha reservskor, torr tröja, regnjacka mm. Tänker även lägga ner ett par stavar ifall det skulle behövas.Dropbag HCU
Till de andra stationerna Nordigrå och Fjärdbotten räknar jag med att mina föräldrar, som är med som chaufförer transporterar min låda vidare.

Strategi och upplägg

Det här kommer bli mitt längsta lopp jag springer så jag vill i första hand ta mig i mål. På mitt senaste ultralopp (Ursvik Ultra 75 km) så hade jag tänkt springa de första 45 km på 4:30 timmar (6 min/km) och sedan ha extra tid  (30 km på 3:30) för att klara komma under 8 timmar. Där sprang jag lite för snabbt på de två inledande 15 km varven och låg ganska mycket före schemat och tappade sedan på resten av varven. Däremot klarade jag 8 timmar med 10 min marginal så strategin fungerade ganska bra.
På det här loppet tror jag att man behöver gå ut mer försiktigt och verkligen spara kraft för att ha kvar mot slutet. Givetvis kommer man behöva gå i branta uppförsbackar. På vägarna kommer jag försöka, även om det nog blir svårt, att hålla ner farten så att det kommer kännas löjligt långsamt. På stigarna tänker jag jogga på i behaglig fart och inte pressa för mycket.
Förhoppningsvis kommer benen inte stumna allt för tidigt med det upplägget så att jag kan hålla mig i rörelse så mycket som möjligt.
Kommer försöka att minimera min depåstopp i möjligaste mån. Bara fylla på energi och sedan ge mig iväg igen så att inte tiden rinner iväg allt för långt.

Jag hoppas även kunna njuta av vacker natur och fin utsikt under loppet!

Utsikt från Slottsdalsskrevan

Imorgon torsdag börjar vi åka upp och övernattar utanför Hudiksvall innan vi åker upp till Örnsköldsvik på fredag. Eftersom starten är vid midnatt mot lördag kommer det bli en lång dag på fredag.

 

Fortsättning: 1 dag kvar till start