Nu kommer mitt utlovade inlägg om fötter och skavsår inför mina 8 dagar långa lopp med start om 11 dagar.
Ska väl medge att jag normalt inte brukar få skavsår speciellt ofta mycket tack vare att jag har vad jag tycker en bra strategi för att undvika det.
Inför det här loppet ville jag vara extra förberedd och köpte därför boken Fixing your Feet, vilket får ses som en bibel vad gäller behandling av fötter och förebyggande av skavsår. Den är nu uppe i sjätte upplagan där den första kom ut 1997. Inför varje upplaga har den kompletterats med de nya rön som kommit med tiden.
I boken beskrivs det grundligt hur skavsår uppkommer. Hur man förbereder, behandlar och viktigast av allt undviker skavsår.

Hur har jag då förberett mig vad är min strategi?

  • Först och främst har jag försökt hålla koll på fötterna under vintern och filat och varit noga med att klippa bort långa naglar och smörja in fötterna när det börjat kännas torra.
  • Jag använder nästan alltid Injini tåstrumpor när jag springer. Strumporna är lite av samma princip som fingervantar där i det här fallet varje tå har en egen tå i strumpan. De är lite svårare att trä på stumpan och i början kan det kännas lite konstigt. Den stora fördelen är att tårna inte kommer att gnida mot varandra vilket reducerar risken för blåsor mellan tårna drastiskt.

    Injini tåstrumpor

    Det finns en hel uppsjö av olika modeller. Allt från korta strumpor i tunt syntetmaterial till hellånga förstärkta yllestrumpor upp till knäna.
    Jag använder de på bilden. Den vänstra är lite mer förstärkt i ylle och går upp på halva smalbenen meden den högra är tunnare och når upp strax ovan fotknölen.
    Ska man springa i skog och terräng rekommenderar jag att man INTE väljer för låga även om det är lockande. Anledningen är att det brukar kunna bli glipa mellan fotknölen och strumpan där stenar och smuts lätt ramlar in innanför stumpan.

  • Jag tejpar även fötterna på utsatta ställen vid behov, läs långa löpturer. Jag brukar lägga en remsa flexibel kinesiologitejp tvärs under främre trampdynan från stortåleden till strax bakom lilltån. På min “halluxtå” sätter jag även ett vanligt plåster först för att det ska bli lite mjukare.

    Även bak på hälen och hälsenan kan det vara bra att tejpa. Stora fördelen med kinesiologitejp är att den är elastisk och följer fotens form utan att det blir veck. Samma typ av tejp förespråkas också i boken.
  • Fotsalva för att minska friktionen mellan strumpan och huden. Salvan gör också att huden hålls mjukare. Det finns en hel del olika märken på marknaden men jag har alltid använt mig av Sportslick.

    Sportslick. Lilla tuben i ryggsäcken under löpning och den stora innan,

    Kom första gången i kontakt med den i slutet av 90-talet när jag höll på med Multisport och har sedan hållit fast vid den. Oftast använder jag den på alla långpass. Den fungerar lika bra på andra utsatta kroppsdelar såsom knäveck, armhåla mm. I Sverige finns den att köpa på OL-specialisten. Andra återförsäljare verkar inte fått upp ögonen på produkten ännu. Tyvärr.

  • Rymliga skor med väl tilltagen tåbox där tårna för röra sig naturligt hjälper också till för att undvika skavsår.
  • Saucaoy KOA ST har bred tåbox.För trånga skor kan ge vissa delar av foten tryck så att det bildas skavsår och blåsor. Man ska dock inte ha för stora skor så att foten glider omkring och orsakar onödig friktion.
  • Damasker eller gaiters som det även kallas täcker skons överdel och skosnören så att det förhindrar att smuts och grus kommer ner i skon och strumporna.
    Inte världens snyggaste men väldigt effektiva även om man ser ut som Kalle Anka.

    Inov-8 Debries Gaiter

    Jag brukar använda Inov-8 Debris Gaiter. Funkar ok men linan under foten brukar man få byta ut med jämna mellanrum.

  • För att minska friktionen kommer jag använda mig av ett typ av plåster som kallas för ENGO som man klistrar fast i skon på utsatta ställen såsom hälen och hålfoten.

    ENGO – skavsårsplattor för skor

    Engo har extremt låg friktion och förhindrar nötning. Verkar inte gå att köpa i Sverige så jag fick beställa från USA via eBay.

  • Efter målgång är det viktigt att lufta och torka fötterna så att de inte blir svampiga. Puder hjälper till att torka fötterna. En del förespråkar även puder i strumporna medan man springer men det förutsätter att man inte blöter ner fötterna hela tiden. I Skottland kommer vi att passera hundratals bäckar så det är inget alternativ.

    Så här kan fötterna se ut om de är konstant blöta under ett lopp. Bilden är från en deltagare på Dragon´s Back Race.

     

  • Andra tips är att knyta skorna rätt så att det inte blir får hårt tryck på utsatta delar. Det finns många olika sätt att knyta en sko om man sätter sig in i det.
    Själv använder jag vanliga standardknytningar.
  • Byta till torra strumpor kan också hjälpa till men är inget alternativ i Skottland mer än att få på sig torra efter varje dags lopp.

Om alla ovanstående åtgärder trots allt fallerar blir det till att plåstra om och tejpa fötterna inför nästkommande dag. Bland annat är det obligatoriskt meden ett speciellt “Blister-Kit” som måste innehålla ett specificerat antal olika plåster och fotvårdsprodukter.

Blister-Kit

 

Mina fötter från Dragons Back. Tyvärr skadades 8 av 10 naglar men bara en blåsa på lilltån

Efter de 5 dagarna på Dragons Back 2015 hade jag egentligen bara en enda blåsa på fötterna. Däremot hade jag en hel del skavsår efter mina skydd för hälsenorna som var ganska grova och gick upp på hälarna. Som synes blev fötterna dock väldigt uppsvällda.

 

Det var allt för den här gången. Nästa inlägg kommer handla om mat och energi.