Att ha bra skor när man springer är viktigt. Ska man dessutom springa 8 dagar, 400 km i ett svep utan att ha några vilodagar är det ännu viktigare att ha rätt grejer på fötterna!
Inför Cape Wrath Ultra, som det för övrigt bara är 24 dagar kvar till (Gulp!), har jag provat och utvärderat flera olika skor under vintern och våren.
Nu har jag vaskat fram två par skor som jag kommer att ha med mig.

Dessa sex olika skor har jag haft som kandidater.

För att göra det lite lättare att välja skor har jag haft ett antal kriterier för att välja ut lämpliga skor. Viktigaste först och mindre viktiga längre ner.

  • Passform. Viktigast är att skon sitter bra utan att klämma och ge skavsår. Trasiga fötter kan vara skillnad mellan att gå i mål och tvingas bryta.
  • Skydd och stabilitet. Skon behöver ge skydd åt foten då terrängen är allt från slät asfalt till stenig och brötig terräng. Dock blir skon tyngre med mer skydd och uppbyggnad.
  • Dämpning. Långa dagsdistanser kommer trötta ut muskler och leder i fötterna och det kommer bli svårt att orka stabilisera fötterna när man blir trött. Jag vill inte ha för mycket dämpning heller för då förlorar man kontakten med marken och skon blir ostabil.
  • Skosula/fäste. Terrängen kommer bestå av blöta hala avsnitt så det kommer kunna behövas ordentligt grepp. Speciellt om det blir blött. Större delen av banan är stig och bra vägar där kravet på grovt mönster är lägre.
  • Vikt. En tung sko tröttar ut dig mer än en lätt sko. Viktigare är dock  att den släpper ifrån sig vatten efter att man har trampat ner i bäckar mm. Vattentäta skor är inte lämpliga.

Att hitta den optimala och perfekta skon går inte för detta lopp. Vad man än väljer måste man kompromissa lite här och var för att få det att fungera hela vägen in i mål.

En annan försvårande omständighet har varit att få tag på terrängskor i butik och som dessutom är lite bredare.  Har behövt beställt  på nätet och har inte kunnat provat innan.

Följande skor har jag haft som kandidater när jag har valt skor.

Inov-8 Race Ultra 290

En skomodell jag började använda redan 2014 innan jag var med på Dragons Back Race 2015 då jag även använde den 3 av 5 dagar. En riktig favoritsko som passar mina fötter helt perfekt då den är väldigt bred i framfoten. Är inne på tredje paret och under vinterhalvåret har jag satt i dubb i dem. Min mängdsko som gått många mil.
Hade varit en självklar kandidat OM det inte varit så att den har slutat att tillverkas. Har inte fått tag på några fler exemplar och mina nuvarande är så pass slitna att jag inte vågar använda dem i Skottland. Sulan är i princip blanksliten på hälarna.

Inov-8 Race Ultra 270

Den lätta versionen i Race Ultra-serien. Samma bredd och passform men den har tunnare sula och lägre dropp (4 mm). Känns mycket snabbare och rappare även om det bara skiljer ett 20-tal gram mot den tyngre modellen. Den här har jag sprungit och tävlat en hel del med. Har ett par helt nya skor liggandes som reserv när de på bilden är utslitna.
En het kandidat som skulle kunnat fått följt med men tycker mig märka att den är lite för tunn sula och ger inte riktigt tillräckligt bra skydd mot vassa stenar och rötter. Vågar inte riktigt ha med den när det är så många dagar.

Inov-8 Trail Talon 290

Skon som sägs vara ersättaren till Race Ultra. Helt ny och oprövad för mig.
Ungefär samma sula som Race Ultra men lite smalare än Race Ultra. Känns även lite lättare och mindre klumpig. Beställde först en storlek för liten och den nya större hämtade jag ut på posten först idag. Kommer att springa in den nu fram till tävlingen och känna efter. Om den känns bra så får den följa med som min sekundärsko.

Salming Trail 5

Svenska Salming släppte version 5 av sin lite mer uppbyggda terrängsko förra året. De har även en lättare modell (Elements) som jag har hemma men ännu inte börjat springa med.
Har tidigare deras asfaltsko Distance som jag är nöjd med.
Har haft stora förhoppningar av den här skon och har kört men den en del under hösten och vintern. Den har en sula med bra grepp och väldigt bra skydd för tårna och ovansidan av foten. Ganska lågt dropp på 5 mm vilket passar mig ganska bra.
Tyvärr faller skon på att den helt enkelt inte passar mina fötter. Eller rättare sagt min vänstra tåled som jag har Hallux Vallgus på får inte plats i skon! Det fungerar att springa några timmar men sedan får jag värkt i tåleden som dessutom sitter i några dagar efteråt.
Har försökt att töja ut och prova tunnare sula men inget blir helt bra. Skon är helt enkelt för långsmal för mina fötter!  Tyvärr den får inte heller följa med.

Saucony KOA ST MUD

En sko som jag råkade hitta på utförsäljning  i Stockholm i vintras.
Har inte provat några andra av deras modeller så det här var ett helt nytt märke för mig.
Den är ordentligt bred så min breda fot får verkligen plats. Ordentliga dubbar (den har inte ordet MUD i namnet för ingenting). Lågt dropp på 4 mm kanske är lite onödigt lite. Snabbsnörning och verkar ha bra skydd för foten och ovansidan.
Har provsprungit den några veckor och tycker den känns riktigt bra. Den är egentligen ett halvt nummer för stor så man behöver dra åt den lite extra hårt. Det kan även vara en fördel att det finns plats om foten sväller efter några dagar.
Den här  kommer jag att ta med och använda som primär sko!

Inov-8 X-talon 212

Inov-8 gamla klassiker 212 är en sko som sitter som en smäck och är skön att springa i skog och terräng.  Har egentligen inte varit ett riktig kandidat så den är lite för tunn för den mängd väg och asfalt som loppet har. Hade det varit mer ren fjällterräng hade den här lätta och följsamma skon fått följa med.

Vinnarna blir….

Det blir alltså Saucony och (troligen) Trailtalon som får äran att sitta på mina fötter hela vägen upp till fyren på Cape Wrath. Skor som jag egentligen inte har haft allt för stor erfarenhet av men som jag ändå tror mest på. Det finns en uppsjö av andra skomärken som också har trailskor men att hitta dem i butik är tyvärr inte lätt så jag får förlita mig på att jag har valt ut rätt.
Märkte, lite försent, att Outdoorexperten har tagit in ett brett utbud av Trailskor i år. Tyvärr hade jag redan köpt på mig skor från annat håll innan jag upptäckte det.

Kommande inlägg kommer att handla om fotvård och hur man undviker skavsår.

Bild på fötterna från en deltagare på Dragons Back Race (ej mina)