Semestern har börjat så det dax att ut och springa i berg igen!
Den här gången har det blivit en resa till lite närmare och snällare berg än de jag tidigare sprungit i såsom Snowdonia i Wales, Gran Canaria och Lake District i England. Nu är jag uppe i Sälen och springer 5-dagars. Eller O-ringen som det också kallas.
Helt klart lite omställning på berg då Sälenfjällen är betydligt flackare än ovanstående. Nu blir det mer fokus på att orientera rätt bland alla små skrevor och gropar på kalfjället.
När jag var yngre var jag med och sprang 5-dagars lite oftare mer aktivt. Debutåret var redan 1989 uppe i ett kylslaget Östersund då vi saknade rutin vad man skulle ha med för kläder och grejer i husvagnen. Därefter blev det flera år på raken tills jag trappade ner tävlandet på 5-dagars ordentligt. Sista “riktiga” 5-dagars när jag sprang alla 5 etapper var i Dalarna/Borlänge 1999 och därefter har jag varit med på några enstaka etapper.
Senast 5-dagars gick i Sälen 2008 var jag dock med men då körde jag Multisportklassen i lag om två personer där man både orienterade, cyklade, paddlade och simmade. Den klassen är dock nerlagd sedan flera år. Det blev inte så mycket 5-dagars gemenskap heller på den tävlingen då Multisportarna uteslutande hade egna start och växlingsområden så det blev verkligen en tävling i tävlingen.


Till årets 5-dagars anmälde jag mig redan för ett och ett halvt år sedan och hyrde stuga i god tid innan den vanliga stugbokningen började för att vara säker att få en stuga till bra pris.
Som sagt att springa vanliga orienteringsbanor på fjället är ordentlig skillnad mot de senaste bergsmaror jag har sprungit då kontrollerna oftast har varit stora och tydliga bergstoppar. Här i Sälen försöker banläggaren göra det så svårt som det bara går och inte sällan är kontrollerna gömda ner i små gropar och sänkor i björkskogen. Lite mer finlir med andra ord.
Kan inte påstå att jag är i speciellt bra orienteringsform just nu. Hittills har jag bara sprungit några tävlingar i våras och en och annan träningsorientering hemma i stan. Det har gått ganska dåligt också-
Att orientera i fjällen och riktigt förstå kartan var det det nog minst 10 år sedan jag gjorde senast och det var inte ens i Sälen.

Många små detaljer att hålla reda på under etapp1

Många små detaljer att hålla reda på under Etapp 1

 

Dag 1 – H40 7500 meter fågelvägen

Nåja en etapp är nu avklarad och det gick över förväntat riktigt bra! Jag hade befarat att jag skulle tillbringa mycket tid att irra runt och försöka läsa in mig och bli allmänt frustrerat att inte hitta kontrollen. Men det uteblev nästan helt.
Under dagens etapp på Östfjället med start en bit ifrån Högfjällshotellet gjorde jag bara en liten miss på min andra kontroll och tappade ca 3 minuter. Resten av banan gick galant och jag spikade alla kontroller! När jag tittar på mena GPS-spår ser jag jag har lyckats hålla riktningarna ordentligt rakt på. Vilket jag ananrs känner att jag har haft problem då med komapsskurser har varit lite vingliga.
Jag hade visserligen inte något vidare klipp i steget med å andra sidan har den mesta av min träning bestått av löpning i långsamt tempo de senaste åren så man ska nog inte ha så stora förväntningar på allt för hög fart.
Min karta med vägval går att se i min Kartpärm. Klicka på bilden för att nå den.

 

 

Imorgon är det en ny dag vid Högfjällshotellet men då håller vi till på Storfjället och det blir nog mer sluttningsorientering och branta backar ner mot målet.
Ska bli kul att det blir lite mer kupering.

Imorgon väntar Storfjället med betydlig mer kuperinging

Imorgon väntar Storfjället med betydlig mer kuperinging