Hösten är här och vintern har även gjort försök att hälsa på.
2016-10-09-10-45-33
Det var ett bra tag sedan jag gjorde något inlägg här på bloggen så det börjar bli hög tid att skriva något. Senast var nog faktiskt i somras i samband med att jag var uppe i Sälen och sprang O-ringen 5-dagars.
Nu har tiden gått en stund och vi är redan inne i november månad.
Så vad har jag du gjort däremellan då?
Ja, 5-dagarsveckan slutfördes givetvis. Tyvärr gick det sämre de övriga dagarna i takt med att det blev mer orientering och mindre ren fjällöpning. Har helt enkelt blivit sämre på att orientera då jag inte tränar så mycket orienteringsteknik längre.
Under augusti blev det lite si och så med träningen. En del längre pass och en del veckor nästan ingen träning alls. Hade länge tänkt springa Fjällmaratonloppet i Sälen men kände till slut att det skulle ta lite för mycket tid att lägga en hel helg på att åka iväg och springa. Hittade istället loppet Bergslagsleden Ultra från Nora till Ånnaboda i Kilsbergen utanför Örebro att ta sikte på. Loppet var 47 km och gick mestadels på vandringsleden som går igenom området. Att det bara blev en heldag utan övernattning inom bilavstånd gjorde att det passade in bättre i livspusslet. Loppet blev en minnesrik upplevelse. Ganska soligt och varmt och hade problem med kramp i benen sista halvan. Sprang även lite för snabbt i början så det blev riktigt tungt sista milen. Men tog mig runt gjorde jag!

Bergslagsleden Ultra. Foto: Anders Eriksson

Bergslagsleden Ultra. Foto: Anders Eriksson

Samma vecka som jag sprang Bergslagsleden var jag också med i det lokala 10 km loppet Blodomloppet. Riktigt miserabelt väder med regn hela tiden. Gick bra även om jag även här startade lite för hårt och fick se mig omsprungen mot slutet.

I september, helgen efter Bergslagsleden,  hade jag även planerat att springa det 25 km långa Svartamaran men kroppen kände sig inte återhämtad efter Bergslagsleden så jag avstod den tävlingen.

Resten av månaden blev det tyvärr väldigt lite egen träning då mycket tid gick åt till förberedelser till två löptävlingar Black River Run och Ledningslöpet där jag ansvarade för tidtagningen.

Löpare in för varvning under natten på BRR.

Löpare in för varvning under natten på BRR.

Vi använde delvis ny tidtagningsutrustning som heter Sportident Air+ vilket gav möjlighet till trådlös tidsregistrering. Det fungerade bra med kräver lite intrimning för att fungera helt optimalt för våra lopp nästa år. Sista veckan av september var jag förkyld så det blev ingen löpning alls. Faktiskt en av de få kalenderveckor jag inte har sprungit något alls i år.

Nystart i oktober

2016-10-03-07-31-02

När jag väl var frisk blev det ett skönt morgonpass i Lill-janskogen på en måndagmorgon i samband med semester i Stockholm med hotellvistelse med familjen. Det var nog också det definitiva slutet på varmare höstdagar och höstkylan kom för att stanna. Konstigt nog, trots att jag hade varit förkyld och haft uppehåll från träning under en helvecka, så kändes kroppen riktigt pigg och utvilad. Övrig träning den veckan kändes mycket lättare. Benen var snabbare och mer uthålligare. Känslan har varit lite som när man får en formtopp och den har hållit i sig.
Ibland kan en förkylning och lite (ofrivillig) villa göra underverk!

Det blev även lite nystart under veckan då jag sprang min första träning med pannlampa sedan i våras. Invigde en ny smidig pannlampa med batteriet på huvudet så att man slipper ha batteriväska på ryggen eller i bälte. Bikeray X-10 heter lampan. Supernöjd med den! Det blev även säsongsdebut med tidigt träningspass med pannlampa innan jobbet på fredagsmornar med Bosse och Kerstin, även om det inte har blivit varje fredag.

Morgonträning i pannlampans sken

Morgonträning i pannlampans sken

Har även börjat komma igång med lite längre löpturer på över 30 km för vänja kroppen att vara ute länge. Kroppen har svarat bra och har även klarat lite tempohöjning vilket jag har haft problem med tidigare.

2016-10-09-12-34-21

Distanserna har ökat. Här ca 30.5 km

Träning i ruskväder

Den senaste veckan har hösten intensifierats med regn, kyla och även lite snöblandat regn hos oss i Västerås. En vädertyp som ger lite extra krydda till träningen och kräver beslutsamhet för att ge sig på att genomföra. Det ger också chansen att prova den utrustning som jag brukar använda mig av när jag springer mina bergsultror i dåligt väder. Det vill säga regnjacka, byxor, överdragshanskar av Goretex och varma vattentäta sockor typ Sealskinz. Oftast har jag också med mig ryggsäck med extra kläder, första förband, nödfilt och reservpannlampa då jag ofta ger mig ut i områden som är ganska otillgängliga. Man vet ju aldrig vad som kan hända om man gör illa sig. Hittils har det dock inte skett.

I tisdags och delvis onsdags gavs det chans till sådana pass där den första reflexmessiga reaktionen är att stanna inne när man tittar ut genom fönstret och ser att regnet piskar mot rutorna. Men samtidigt är den en skön utmaning att ge sig ut och kämpa och besegra vädrets makter.

Redo för regn.

Redo för regn.

De mesta av min utrustning har fungerat bra. Min tunna Berghaus regnjacka har jag ersatt med en liten kraftigare lättviktsjacka i Goretex från Haglöfs (Lim III tror jag den heter) när jag tränar. Berghausjackan är visserligen väldigt tunn och kompakt men efter vårens äventyr i England ( har tyvärr inte skrivit klart något racereport från loppet) har jag insätt att den inte riktigt klarar det värsta regnet och sen vill jag inte slita för mycket på den här hemma.

Mina överdragshanskar i Goretex har också börjat tagit in vatten när det regnar så de måste jag också börja undersöka alternativ till.

20141207_berghaus_vapourlight_hyper_smock_015-1200x875

Berghaus Vapourlight Hyper Smock väger endast 100g (Medium)

gramshellmittens

Lätta överdragshandskar från Haglöfs.

Träningen fortsätter vidare nu med ännu lite kallare väder. Blir åter lite laborerande att klä sig rätt utan att frysa eller bli för varm.
Min häl som jag hade stora problem med förra året är ännu inte helt bra men är hanterbar. De gånger jag har haft känningar brukar det lindras av att lägga in lite extra stretching så har det blivit bättre. Hittills har jag inte behövt ställa in några planerade träningspass pga hälen vilken var fallet hela förra hösten.

Tävlingskalendern för nästa år gapar just nu tom även om jag har lite tankar och idéer om vad det kan tänkas blir.
Återkommer med det i senare blogginlägg.