Nu är det inte lång tid kvar till årets första tävling! Det blir söder ut. Långt söder ut. Kanarieöarena. Gran Canaria. Det blir en kombinerad charterresa med hela familjen till Maspalomas i södra delen av den bergiga ön där vi stannar en vecka. Vi åker redan på onsdag och kommer få några lugna dagar innan tävlingen.


På lördag morgon kl 7 går starten för min klass “Advance” i den lilla bergsbyn Fontanales nästan 1000 meter över havet. Därefter väntar det 83 km med stigning på över 4000 höjdmeter innan målgång igen nere i Maspalomas.
Loppet som har över 3000 anmälda lockar löpare från hela världen med olika klasser från den kortaste klassen på 19 km till den längsta på 125 km. Den långa klassen startar för övrigt redan kl 23 kvällen innan kommer därmed varit ute i 8 timmar innan de passerar Fontanales med 83 km kvar.
Att det är en tuff tävling går inte att ta miste på efter att man ha sett banprofilen.

Höjdprofil 83 km Advanced

Höjdprofil 83 km Advanced

Högsta punkten på banan är 1930 meter över havet. Mellan 14 och 23 km kommer det vara en stigning på 1000 höjdmeter innan det bär iväg utför i 3 km med 600 meters höjdförlust. Lyckligtvis avslutas banan i nedförsbacke. I princip sluttar det nedåt från 42 km med två mindre berg på vägen ner.

Tävlingen går att följa live för den som önskar. Klicka på EN uppe i högra hörnet för att välja engelska om ni inte behärskar spanska.
Till loppet är det ca 50 svenskar anmälda.
Av dom verkar det finnas 3 stycken Västeråsare:

#539  125km  Bo Johannson
#1184 83km   Henrik Ortman
# 2581 42km Jonas Collén

Ett annat intressant namn att hålla ögonen på är:

#27  125 km   Jonas Buud

Mina passeringar kommer även att gå att följa på min Facebook-sida under lördagen om tekniken fungerar.

På loppet kommer jag springa med ungefär samma utrustning som jag brukar ha när jag springer ultralopp.
En av skillnaderna blir att man måste ha med sig räddningsfilt men däremot inget första förband vilket kan tyckas lite märkligt.
Energiupplägget blir som vanligt: Tailwind som huvudsaklig energi.  Trots att det är relativt tätt med vätskekontroller väljer jag att bära med mig eget pulver. Jag kommer att komplettera mina två 0,5 litersflaskor med en 1.5 liters vätskeblåsa för att kunna få med sig lite mer om det blir varmt.

Höjdprofil med vätskekontroller.

Höjdprofil med vätskekontroller.

Sista förberedelserna

I lördags sprang jag mitt sista riktigt långa långpass innan Gran Canaria.
Jag satsade på att få ihop 40 km vilket skulle visa sig bli jobbigare än väntat.

Sprang i princip samma sträcka som jag skrev om för 4 veckor sedan med skillnaden att den här gången var det ca 1 dm snö i terrängen.
Den här gången kändes kroppen mycket tröttare troligen pga att jag varit sjuk i nästan 2 veckor och har bara varit igång och tränat den senaste veckan. Även om den mesta av influensan är borta så är inte luftrören helt krya vilket kändes av när man varit ute några timmar.

En del snö kvar i grustgroparna.

En del snö kvar i grusgroparna.

Efter 25 km på snöiga stigar valde jag asfaltsvägen istället för att springa i snö.

Efter 25 km på snöiga stigar valde jag asfaltsvägen istället för att springa i snö.

Tyvärr han jag bara springa ett backträningspass innan jag blev sjuk och nu efteråt har det inte blivit mycket backar heller. För hoppas det finns kvar lite styrka sedan tidigare..

Vad gäller min krånglande häl tror jag att jag kommer kunna hantera den. Trots att jag har konstanta känningar dygnet runt så är det inte värre än att jag har kunnat tränat bara jag har varit noga att stretcha och massera efteråt. Så det är bara att hoppas att det fungerar i 83 km också vilket jag ännu inte har provat.