Nu har även 2016 passerat och jag försöker mig på en sammanfattning och summering som jag gjort varje år här på bloggen.


Precis som så många andra har skrivit på sin bloggar så har det här året också blivit lite av ett mellanår även för mig. Förra årets planerande och laddande för Dragons Back och efterföljande omhändertagande av trilskande fot gjorde att jag inte hade några större förväntningar eller målsättningar för 2016.
Trots detta blivit det inte allt för tokigt!

  • Varit utomlands och sprungit två gånger.
  • Deltagit i tre ultralopp och ett 3-dagars bergsmaraton
  • Har inte råkat ut för några uppehållande skador så jag har kunnat tränat mer regelbundet än de senaste två åren.

Här nedan lite mer detaljer om vad jag har haft för mig.

Tävlingar

Det har trots allt blivit några tävlingar i år.
Förutom lite längre tävlingar blev det även två 10 km lopp på hemmaplan, Stadsloppet och Blodomloppet. Har under flera år haft hopp om att kunna komma under de lite smått magiska 40 minuter på milen men klarade det inte heller i år. Kombinationen ultralöpning och snabbhet på kortare distanser har varit svår att kombinera åtminstone att få resultat på det.

Trans Gran Canaria,  83km -var en bra morot för att komma igång och även prova på att springa i lite varmare och annorlunda miljö än jag gjort tidigare.
Tyvärr var kroppen inte riktigt redo för backarna, främst nerförsbackarna, så loppet blev en plåga för kroppen efter första nedförsbacken och resterande 75 km. Kunde inte gärna bryta efter 14 km så jag kämpade vidare och fick se mycket av ön innan jag till slut nådde målet i mörker efter över 15 timmar på banan.

Gran Canaria

Great Lakeland 3 Day – i nordvästra England var jag åter till i slutet av april så att jag fick min dos av engelska berg tillfredsställd. Blev en tuff utmaning i vinterlandskap första dagen och miserabelt regn och storm dag 2. Faktiskt så pass illa väder att jag bröt och inte återfick motivationen att ens ge mig ut i stormen dag tre.  En racereport kanske kommer…

Lake District visade upp sin snöiga sidan den här gången.

Silverleden på en dag – sprang jag i början på juni. En trevlig tävling som jag tyvärr hade problem med magen stora delar och inte riktigt kunde njuta av. Läs gärna min racereport.

O-ringen 5 dagars – En familjevecka i Sälenfjällen med orientering 5 dagar. Härlig kalfjällsorientering men den gick sämre på etapperna som gick i fjällskogen. Har tränat för lite orientering de senaste året för att klara av 5 dagar på ett bra sätt.

Bergslagsleden Ultra 47 km– sprang jag i september istället för Sälen fjällmaraton. Fina leder mellan Nora och Ånnaboda. Tyvärr rusade jag på för snabbt i början och slarvade åter igen med energitillförseln så jag gjorde loppet onödigt jobbigt på slutet.

Tyvärr har ett av mina upprepande misstag under året varit att jag har gått ut lite för hårt i början och slarvat med att följa mitt schema för energiintag vilket givetvis fått till följd att jag tagit slut tidigt och fått kämpa onödigt mycket på slutet.

Förutom att själv tävla så har jag jobbat som tidtagare på tre lokala tävlingar, Västerås Power Trail, Black River Run och Ledningslöpet.

Black River Run

Träning

Morgonjogg omgiven av palmer och öken på Gran Canaria var den mest exotiska träningsplatsen i år.

I år har jag inte haft några stora och hägrande tävlingar som jag har siktat på så träningen har blivit lite mindre fokuserad än under 2014 och 2015.
Det har inneburit att jag har hållit igen på de riktigt långa träningarna och inte stressat för att få mycket mängd. Men det har samtidigt även inneburit att jag inte har dragit på mig några större skador och uppehåll så jag har fått en bättre regelbundenhet än tidigare år.

I januari kom jag igång riktigt bra och kunde öka på träningen efter löpvilan under hösten. Hade goda förhoppningar om att vara i form till tävlingen på Gran Canaria i början av mars. Jag klarade mig ifrån bakslag ända tills jag åkte på en rejäl influensa i februari. Därefter var formen riktigt dålig efter det.

Kontrasten till vinterns förkylning var en kortare förkylning i slutet av september. När jag var frisk fick jag istället en formtopp som höll i sig i säkert en månad. Tyvärr hade jag inga tävlingar inplanerade men träningarna kändes väldigt lätta och stärkande.

De längre passen under året har oftast varit vid vårat andra helgboende ca 4 mil från stan. Det har gett chans till bra transportlöpning till eller från boendet. Området runt huset har utforskats då bland annat Svartådalsleden ofta har använts.
Annars har Bruksleden runt Västerås löpts en del. Flera gånger har jag tagit bussen till Skultuna eller Hallstahmmar och sedan sprungit hem. Mest uppseendeväckande blev en  tur från Skultuna i somras så det kändes så bra att jag förlängde och avslutade i Hallstahammar istället!
Har vid en del tillfällen även tränat med löpargrupperna P-pojkarna på måndagar och Westeros Trail Running Society på onsdagar även om det blivit oregelbundet.
Här kommer lite siffror från min träningsdagbok.

Fördelning månad 2016. Totalt 231 timmar. Under året fick jag till ca 178 träningspass inkluderat tävlingar och cykling. 160 av dessa var löpning.

 

Här en jämförelse med hur mycket jag sprang 2015.
De ljusgröna staplarna är 2016. Bra mycket jämnare fördelat mot förra året då hösten var katastrofal. Totalt sprang jag ihop 216 mil i år medan det blev 205 förra året.

 

Tisdagar (47) följt av söndagar (24) har varit den vanligaste dagen för träning.

 

Lite kul statistik från Garmin Connect under senaste 3 åren..
“Bara” 34 tusen höjdmeter under året. Det har varit högre tempo och medelpuls på årets träning. Mina ben har gått över 2 miljoner steg även i år!

Träningspass i ett snöigt Lake District i England trots att det var i slutet av april.

Skador

Kapitlet som de senaste åren blivit långt.
Den här gången är det inte så mycket att sammanfatta.
Min häl som jag tidigare haft ont i är nästan helt bra. Jag känner fortfarande av den och springer fortfarande ofta med iläggssulor men oftast heller inga större problem de gånger jag enbart använder orginalsulor. Mina Hoka och Skechers har jag inte använt på länge utan har gått tillbaka till de skor jag brukar använda. Mina fötter trivs bra i mina Inov-8 Race Ultra så de har fått fortsätta att vara min mängdsko.

Ett litet problem som jag dock har haft är att jag titt som tätt trampar snett och stukar till min vänster framfot. Blir nån typ av utrullning så att man nästan landar på ovansidan av foten. Åtminstone känner man marken på ovansidan av tårna när det inträffar. Som tur är har det inte blivit några större problem än att tag varit lite öm i fötterna dagen efter. Men varje gång det inträffat har man blivit lite orolig.

Ett annat lite “allvarligare” problem är att jag fick ont på insidan/baksidan av höger vad i början av november. Trodde först det var något i hälsenan med det är nog mer i muskeln det gör ont i.
Kostade på mig att vila hela två dagar när det var som värst!
Har hittills kunna springa vidare genom att använda ett tjockt värmeskydd och tejpa baksidan.

Annars har jag i princip varit skadefri vilket har känts riktigt skönt och samtidigt lite ovant om än positivt!

Utrustning

Känns som man kommit till en nivå då man redan har allt man behöver.

Det här året har det mest blivit lite uppgradering eller utbyte av redan existerande utrustning.
Konstigt nog har jag inte bytt ut några skor utan har slitit vidare på de skor jag köpte 2015.
Dock har jag köpt på mig skor (samma modeller som jag använder) som jag kan byta ut när de gamla är utslitna.
Nåja lite nytt har det dock blivit.

Haglöfs LIM III

Min regnjacka, Marmot Essence, som jag varit riktigt nöjd med har börjat falla isär (membranet på insidan har börjat “fjällat”) och ersattes av en Haglöfs Lim III. Det är en lite tyngre lättviktsjacka i Goretex som tål lite hårdare väder än min Berghaus.

Försökte även skaffa en prisvärd pannlampa med batteriet på huvudet för att slippa ha batteriet i en väska på ryggen. Beställde en lampa från Kina i januari. Tyvärr höll den inte länge utan det blev glappkontakt vid batteriet.
Senare i september slog jag istället till på en Bikeray Ray X-10
Den har fungerat perfekt och har använts både vid mörkerlöpning på stig såväl på orientering under hela hösten och vintern.

 


Den bästa uppgraderingen jag gjort är inköpet av en Ultimate Direction AK  Moutain Vest.
Har tidigare haft första generationen av SJ Ultra Vest som i stort har varit bra men där man saknat lite större fickor på framsidan och problem att nå sidofickorna utan att ta av sig västen. Dessutom var den gamla rejält sliten med sömmar som nog skulle gå upp vilket dag som helst.

Den nya västen har rejäla fickor på framsidan och bättre utrymme i det stora utrymmet på baksidan. Finns även några mindre fickor på baksidan som är perfekta att ha plåster, pengar och andra småsaker som är bra att ha med sig.
Den har oftast varit färdigpackat med extra energi, pannlampa, kompass mm redo för nästa utflykt. Har blivit en trogen följeslagare på långpassen under året.

Planering för 2017 – återanvändning

Samtliga lopp kommer nog bli lopp jag har sprungit tidigare och har lite rutin på.

Under 2017 har jag än så länge bara bokat in ett nytt försök på Gran Canaria i slutet av februari. Det blir samma distans, 83 km som jag kommer springa. Känner att jag vill ha en revansch från förra året. Hade även funderat lite om jag skulle valt den längre 125 km banan men kom fram till att den delen enbart blir i mörker innan man kommer in på de avslutande 83 km så det skulle inte tillföra så mycket.

Om det känns bra blir det nog Nya Ursvik Ultra den 1 april. Isåfall min femte start.
Skulle även vilja springa något längre lopp i maj eller juni men det får vänta lite med beslut.
I augusti blir det nog troligen Sälen Fjällmaraton. Sälen är alltid trevligt att besöka. Ligger även på ganska behagligt avstånd.