Sedan mitt förra inlägg har jag tränat på med fötterna så mycket jag har kunnat. Oftast 10-15 minuter varje dag.
Som jag skrev tidigare så har jag egentligen inte fått någon riktigt bra diagnos till vad det är som gör ont i fötterna. Att jag skriver fötterna innebär dock att jag även har börjat fått känningar i min vänstra fot som tidigare har varit frisk. Problem kommer sällan ensamma verkar det som.
HV_strapAtt jag även har lite känningar i min vänstra fot kan möjligen ha att göra med att jag har börjat “bända ut” min Hallux Valgus med en speciell typ av rem på nätterna.
Det drar ganska ordentligt i foten lite då och då.

Blev förkyld i slutet av november och håll uppehåll från konditionsträning i nästan 10 dagar vilket även gjort att fötterna har vilat.
Kände mig så pass bra att jag vågade på att springa inomhus i Friidrottshallen förra veckan. Fick dock ont efter en stund och avbröt men borde nog gjort det lite tidigare eftersom jag hade ganska ont dagen efter.

I brist på någon bättre diagnos så utgår jag ifrån att det trots allt är Plantar Faciit jag har drabbats av även om symptomen inte stämmer helt med vad jag har kunnat läsa mig till.
Även vilka övningar man ska göra mot det verkar variera beroende på vem man vill lyssna på.

  • En del förespråkar total löpvila. Andra lite löpning tills det inte gör ont.
  • Stabila sulor och inneskor för att avlasta. Andra så mycket barafota som möjligt för att stärka upp fötterna.
  • Rulla infrusna PET-flaskor under foten för att stretcha Plantar Facia. Andra absolut inte kyla ner vid stretchning.

Man hittar fler och fler motsatsförhållanden ju mer man letar på nätet.
Klart verkar vara att det inte finns något träningsprogram som fungerar rakt av på alla. Utan på en del fungerar vissa metoder meden det inte fungerar alls på en annan.
Exempelvis stötvågsbehandling har inte hjälpt mig alls med andra blivit bra efter det.

Värme och kyla

Några lovande råd jag hört om är att växelvis värma och kyla fötterna. Syftet lär vara att få igång och snabba på läkningen i vävnaden med metoden.
Två hinkar med vatten, en riktigt varm och en med iskallt vatten var en metod där man skulle ha fötterna i den varma i 3 minuter och sedan den kalla i 1 min. Sedan upprepa detta ca 3-4 gånger.
Jag har provar detta två gånger och är väldigt tveksam om det verkligen fungerar på mig.
Att klara kylan och värmen kunde jag överleva men jag tyckte mig att ha mera ont dagen efter behandlingen. Om detta är bra eller dåligt vågar jag mig inte uttala mig men det kändes inte rätt så jag har övergett det så länge.

Den vänstra så kall som möjigt (under 10 grader). Den högra så varm utan att det gör ont.

Den vänstra så kall som möjligt (under 10 grader). Den högra så varm utan att det gör ont.

En liten liten lättare variant av kylbehandling har varit att rulla en fryst PET-flaska under foten. Förutom att det känns bra för stunden har det även känns bättre lite längre tid efteråt. Om det är bra eller dåligt vågar jag inte säga.

En kall PET-flaska att rulla under foten.

En kall PET-flaska att rulla under foten.

Mineral och näringsbrist

Ett annat spår jag är inne på som är mer långsiktigt är att kroppen kan ha få underskott på vissa näringsämnen och mineraler när jag tränade på som mest tidigare.
magesiumtabletterHar både läst mig till och hört det från en av de massörer jag gått hos att musklerna kan få svårt att slappna av om de är in obalans.
De mineral och vitaminer som rekommenderas lite extra är Vitamin B5, Magnesium och fiskolja (Omega 3).
Sedan en vecka tillbaka har jag börjat fylla på extra med Magnesium. Räknar inte med något på kort sikt men kanske på längre sikt.

Anatomi i rygg och fötter

Att jag fått besvär med fötterna tror jag inte bara är en ren slump och inte heller bara beror på stor träningsmängd. Det måste vara något mera. Speciellt då jag började känna av av att det inte stod rätt till i foten redan i januari 2014, nästan två år sedan.
Så i tisdags var jag iväg hos en kiropraktor för att titta om det finns något högre upp som bör ordnas till för att undvika att samma problem upprepas.
kiropraktorDet hittades inte helt oväntad en del som bör rättas till. Bland annat var mitt ena bäcken roterat så att min högra fot blir längre och får felaktig stegisättning.
Min västra sida var väldigt stel vilket kan vara en av orsakerna till att jag fick problem med ischias förra hösten.
Han knäckte till lite i ryggen under besöket men jag kommer att behöva gå dit flera gånger för att få ordning på problem.
Bra att ha fått lite kunskap om vad som kan vara orsakerna.

Ortopediska inlägg

fotbaddI slutet av kommande vecka kommer jag få hämta ett par nya inläggssulor eller ortopediska fotbäddar som det också kallas. Var på utprovning och scanning av fötterna förrförra veckan hos Aktiv Ortopedteknik i Västerås. Förutom att de kommer vara formade efter mina fötter kommer de även få extra stöd för främre fotvalvet (som är ganska nersjunket på mig) och smalare runt hälen för att “samla ihop” hälen och avlasta där jag har ont dvs rakt under hälen.
Sulorna tror jag inte kommer vara ett permanent stöd utan mest under tiden nu när jag har besvär med foten. Jag hoppas på sikt kunna stärka upp fötterna så att jag inte längre behöver dessa extra stöd.

Framtid

Nu närmast kommer jag låta kiropraktorn reda ut och förbättra min sneda rygg. Kommer säkert ta sin tid.
Tränar på med fotövningar och kommer lägga på fler och fler övningar.

Min Hallux valux, alltså min sneda tå, har jag bestämt mig för att inte gå vidare och försöka opera. Problemen känns så pass små nu mot vad en operation kan dra med sig. Försöker hålla den i schack med hjälp av ovanstående rem och tåspridare på dagarna.
En ny förkylning kom på besök i onsdags så nu blir det träningsvila en stund till igen.
Kanske är lika bra det också.
Får nog dock räkna med att det här kommer ta sin tid innan man blir fri från problemen.
trans_grancanaria_logo2För att ändå ha något att se fram emot och ha en bra morot att träna för så har jag anmält mig till en tävlingen Trans Gran Canaria i början på mars (sportlovsveckan). Om fötterna och kroppen är redo för detta lopp för tiden utvisa. Är de inte det så blir det åtminstone en avkopplande semestervecka på den varma ön.