Mobiltelefon i all ära men vill du kunna fota medan du springer i alla väder är det bättre med en riktig kamera.
Under mina turer och tävlingar brukar jag försöka hinna ta lite bilder på lämpliga tillfällen. Har oftast använt min mobiltelefon. Det har fungerat bra för det mesta men jag har märkt några nackdelar som till slut talade för att skaffa en bättre kamera.
– Batteritiden. Har märkt att telefonen fullkomligen slukar det stackars batteriet. Om det beror på dålig mottagning, energislukande skärm eller annat har jag inte riktigt kommit fram till men under längre turer brukar telefonen till slut ge upp.
– Vatten. Är det torrt och fint utan regn i sikte är det inga bekymmer. Men om det regnar vill man gärna skydda telefonen i något vattentät fodral. Att ta bilder rakt igenom fodralet brukar inte ge några bilder man vinner tävlingar med. Snarare ser det ut som,  ja precis, att bilden är tagen genom en dimmig plastpåse. Vid tävlingen i England i höstas regnade det med bibliska mått hela morgonen men sken som tur var upp framåt eftermiddan, då det även gick att foto mer obehindrat.
Sen är det det där med vatten och touchskärm vilket inte heller är en bra kombinationen. Att plocka ut kameran ut påsen inför varje fototillfälle blir krångligt i längden.

Vad ska man ha då?

Den stora frågan. En vattentät kamera som tål att använda under vatten är det enklaste svaret. Även om det går att använda vanliga kompaktkameror så har man ändå kvar problemet med vatten och behöva plocka ner vid regn. Även kyla på vintern kan ta kål på kameror som inte är anpassade för det.
Eftersom jag kommer ha den med mig när jag springer är storleken och vikten av ganska stor betydelse. Har tittat på flera olika märken så som Nikon, Panasonic, Olympus, Canon. En nackdel med dessa “vattenkameror” märkte jag var att de verkar bli ganska tunga. Förvånande, eller kanske inte, så är de senaste modellerna tyngre då de innehåller både GPS och Wifi-uppkopplingar och säkert även bättre optik om man ska vara snäll.
Till slut föll mitt val på en Olympus Tough TG-820. En lite äldre modell i Olympus rubusta serie men det som stack ut lite var att det är lättare än de nyare modellerna. Behöver jag säga att den saknar GPS och Wifi?!?
Att den dessutom bara kostade mindre än hälften så mycket som märkets senaste flaggskepp gör inte heller så mycket.
För att enkelt få över mina bilder till mobil eller dator kommer jag stoppa in mitt EyeFi-minneskort som är ett liten minneskort med inbyggt Wifi som automatiskt synkar upp bilderna från kameran. Har fungerat perfekt i min systemkamera!

Olympus  TG-820. Robust och tålig för 10 meter under vatten. Räcker till för traillöpning.

Olympus TG-820. Robust och tålig för 10 meter under vatten. Räcker till för traillöpning.

Fin liten midjeväska som jag använt för telefonen kommer fungera även till min kamera.

Fin liten midjeväska som jag använt för telefonen kommer fungera även till min kamera.

Här syns det bättre hur väskan ser ut. En Ultimate Direction som hängt med på alla lopp senaste året.

Här syns det bättre hur väskan ser ut. En Ultimate Direction som hängt med på alla lopp senaste året.

Samsung S4 Mini 147g. Lättviktaren i min kameraflotta.

Samsung S4 Mini 147g. Lättviktaren i min kameraflotta.

Min nya OlympusTough TG-820 väger in sig på 211 gram.

Min nya OlympusTough TG-820 väger in sig på 211 gram.

Tungviktaren i sällskapet min Canon EOS systemkamera klampar in på 824g men ger helt klart bäst bilder!

Tungviktaren i sällskapet min Canon EOS systemkamera klampar in på 824g men ger helt klart bäst bilder!

Jag har ännu inte hunnit prova kameran så mycket men använde det under ett backträningspass i torsdags då jag även filmade med den.

Bra färger trots mulet väder.

Bra färger trots mulet väder.

När jag filmade hade det börjat regna så bilden blev ganska suddig då det var en del vattendroppar på linsen.
Hoppas få prova den lite mer på helgens löpturer på vandringsleder.