2015-05-09 08.50.35Inflammation och smärta i hälsena kan vara ett gissel om man vill kunna hålla igång och träna. Ett sätt att minska smärtan kan var att använda ett skydd som avlastar och stabiliserar senan.
I början av april fick jag inflammation i en senskida efter att ha haft lite känningar under en längre tid.
Beställde hem ett skydd som heter Actimove AchilloMotion från Skadebutiken.
Tyvärr gjorde jag misstaget att beställa en storlek för stor. Jag var precis på gränsen mellan Medium och Large och men valde då Large. Ringde och fick bra hjälp och support av den svenska importören. Han rekommenderade att mäta fotens omkrets på morgonen då foten är som minst i omkrets samt hellre välja en storlek mindre om man var på gränsen mellan två storlekar. Eftersom skyddet även fungerar som stödkompression så måste det sitta åt och inte vara för löst.
Jag skickade tillbaka mitt skydd och fick tillbaka ett nytt en vecka senare. Passade även på att välja ett svart istället för vitt då jag kommer använda det vid löpning då det ofta kan bli smutsigt och blött.

Hur känns då skyddet?

Skyddet kan närmast beskrivas som en kraftigt stickad strumpa utan tår.  Det sitter åt bra och ger kompression över hela foten så det ger även bra stöd för mer än hälsenan.
Det speciella med just det här skyddet är två stycken insydda “stavar” som går upp på sidorna om hälsenan. De stabiliserar och avlastar hälsenan effektivt.

Här ser man de infällda stöden för hälsenan när man har vänt skyddet ut och in.

Här ser man de infällda stöden för hälsenan när man har vänt skyddet ut och in.

Sedan jag fick skyddet har jag använt det vid de tillfällen som jag haft känningar i hälsenorna. Tycker det har hjälpt enormt mycket och jag har inte fått ont i hälsenan fastän jag sprungit i ganska tuff och besvärlig terräng. Ironiskt nog är det INTE den sena som jag fick inflammation i som jag numera har känningar lite till och från.

Skyddet går upp en bra bit på på vaden och ger  även stöd för fotleden.

Skyddet går upp en bra bit på på vaden och ger även stöd för fotleden.

I det stora hela tycker jag skyddet är värt sina 695 kr även om det kanske är lite i dyraste laget. Med skyddet kommer det även två tunna hälkilar i silikon som man kan lägga i skorna för att få upp hälen ca 5 mm. Tyvärr verkar Skadebutiken bara sälja den vita varianten, men det gick bra att få det svarta efter önskemål. I övrigt kan jag rekommendera Skadebutiken som har ett stort utbud av produkter för rehab och skador.