Nytt liggunderlag införskaffat för att använda på Kiruna Extreme Mountain Marathon i slutet av augusti.
Underlaget heter Klymit Inertia X-frame och är bland de lättaste och mest kompakta uppblåsbara underlag som går att få tag på.

IMG_4614

Klymit Inertia X-Frame

IMG_4613

Det första man lägger märkte till när man ser underlaget är att det inte ser ut som en vanligt liggunderlag. Det kan mest beskrivas som en ramkonstruktion med stora hål mellan rören. Vid huvud, höfter och fötter är det full bredd på luftkanalerna för att det inte ska bli genomslag där den största vikten kommer vila när man ligger på underlaget. Dessutom är det väldigt smalt och kroppsformat. Allt för att spara vikt.
Den version jag har är fullängdsversionen på 183 cm med en vikt på 255g (292g med pump + påse).
Det finns också en kortare 3/4 versionen, X-Lite, som endast väger 173g. Men den är bara 107cm lång och täcker därmed inte benen och fötterna.

Provanvändning

Jag har provsovit på underlaget två nätter i tält på en gräsmatta.
Första natten hade jag ett traditionellt liggunderlag under. Jag använde ingen sovsäck utan bara en filt ovanpå underlaget och sedan lakan och en filt som förstärkning.
IMG_4609

Jag hade också pumpat det lite extra hårt med hjälp av den medföljande lilla pumpen. Detta gjorde att det det blev lite väl hårt. I normala fall lär det räcka med att blåsa in luft i det stora munstycket. Den lilla pumpen kan man sedan använda för att justera hårdheten på madrassen. Kan tänka mig att det kan behövas om temperaturen och därmed lufttrycket sjunker på natten när man sover på den.

Den lilla medföljande pumpen.

Den lilla medföljande pumpen.

Andra natten sov jag bara med X-Frame underlaget under och då tyckte jag det blev “bekvämare”. För riktigt bekvämt kan jag ännu inte påstå att detta underlag är. Men det kanske mest är en vanesak. Trots att det är såpass smalt och relativt tunt så kände jag inte av marken under även när jag låg på sidan. Men jämför man det med ett vanligt traditionellt underlag med cellpast så känns X-Frame bekvämare.
Enligt tillverkaren ska även håligheterna mellan luftkanalerna göra att sovsäckens dun hålls fluffigt på dessa partier och därmed isolera bättre än ett vanligt plant underlag. Om detta stämmer har jag ännu inte kunnat provat. Men jag är skeptisk.

Packvolym

Den stora fördelen med detta underlag är den låga packvolymen och givetvis vikten.
Enligt tillverkaren tar den inte mer plats än en colaburk.
Tveksam om det verkligen går att rulla den så pass hårt.

Klymit Inertia X-Frame ihoprullad

Klymit Inertia X-Frame ihoprullad

Thermarest NeoAir XLight & Klymit Inertia X-Frame

Termarest NeoAir & Klymot Inertia X-Frame

Jag provade att jämföra packvolymen med mitt Thermarest  NeoAir XLite (350g) med X-Frame och det verkligen syns hur pass mycket mindre rullen blir.

Användning

Jag ser detta underlag som ett rent vikt och volymbesprande och kommer använda det på tävlingar mm. Mitt relativt nya Thermarest NeoAir XLite känns bekvämare, och kommer användas till mer traditionell tältning i fortsättningen.
Men vem vet jag kanske lär mig att använda X-frame med tiden.