Slut på träningsåret och det är dags att titta tillbaka och summera vad man har gjort och även titta lite framåt.

Inför 2017 hade jag lite smått planerat att återuppleva och i bland även få revansch på lopp som jag tidigare sprungit genom året. Tanken var att försöka få se loppen på lite annan sätt och även försöka förbättra resultaten mm. Tyvärr håll inte planeringen riktigt. Se mer längre ner.

Det var även år då familjen flyttade från stan för att bo på heltid ute på landet. Huset som vi flyttade till har vi fixat och renoverat under lång tid och därmed också bott i på helger. Kände att det skulle bli skönt att bara ha ett ställe att bo på istället för hålla på och packa och packa upp väskor inför varje besök. Även för träning skulle det bli lite omställning att från i stan bara ha några hundra meter till ett sammanhängande skogsområde mot att bo på landet där det mest bara var åkermark närmast inpå. Men det fördelarna med nya boendet blev att kombinationerna och möjligheterna att upptäcka och prova nya området öppnade upp sig.

Året som gått

Under januari och februari kunde jag träna på bra. Hade en förkylningsvecka i mitten av januari men kom igång bra efteråt. Blev väl varierat både med distans, tempo och backträning.
I slutet av februari var jag på Kanarieöarna och sprang Trans Gran Canaria 83 km. Det blev en skön revansch då jag förbättrade min tid med över tre timmar! Jag gick ut väldigt lugnt första 15 km och var nog över 10 minuter långsammare mot året innan. Därefter lätt jag tävlingshornen komma ut och jag ökade farten och plockade närmare 70 placeringar (!) när banans första större stigning på 900 meter hade avverkas. Därefter gick det riktigt bra bra förutom då jag hade en rejält energidipp mitt på dagen när solen var som starkast.
Den här gången kunde jag genomföra den beryktade torra flodbädden sista 15 km före mål i dagsljus utan pannlampa. Förra året var det en riktig mardrömssträcka där jag släpade mig fram oförmögen att ta en endaste löpsteg i en svag pannlampas sken.


Veckorna i mars efter loppet var men ben i bedrövligt skick. Försökte flera gånger ge mig ut och jogga men det fanns ingen kraft kvar i dem. Tror aldrig jag varit med om att ett lopp har slitit så mycket på kroppen.
Första april hade min plan varit att ställa upp på Ursvik Ultra, ett nattlopp som går i Stockholm på ett kuperad bana och som även kan vara blöt och lerig. Då mina ben ben fortfarande inte var i slagläge strök jag det ut planeringen.
Jag hade under vintern även planerat och börjat förbereda mig att vara med på Dragons Back Race igen som det här året gick i slutet av maj, en månad tidigare än 2015. Visserligen var loppet fulltecknat med det gick att få tag på startplatser från deltagare som hoppat av. Men ju längre tiden gick utan att mina ben blev bra och att jag kunde träna ju mer tveksam blev jag till start så även här fick jag avbryta planerna innan jag hade börjat boka resa och köpa startplats.
Det var nog först i slutet av april som jag kände mig återställd i benen men då jag tappat mycket träning så formen var inte alls bra….
Under maj var det lite oinspirerat tränande. Jag hade först inga egentliga mål inplanerade förrän jag skickade in anmälningen till min nya utmaning 2018; Cape Wrath Ultra, 8 dagars löpning i Skotska höglandet.

Cape Wrath  Trail i Skottland

Efter det fanns det åter igen ett långsiktigt mål att se fram emot.  Lyckades även klämma in en veckas förkylning och träningsfri vecka innan maj var slut.

I juni kände kände jag peppad så jag spontanbestämde mig kvällen innan att springa den lokala terrängmaran The Rap Race på Bruksleden mellan Surahammar och Västerås. Var riktigt nöjd med genomförandet och mer finns att läsa om det i min race report.

Nöjd målgångare efter Rap Race Foto: Anna Nordh

Var även med på Mälarenergis Stadslopp 10 km i slutet av månaden efter att ha klämt in ytterligare en veckas förkylning kollektivt med resten av familjen. Det blev en DNF på det loppet. Inte så förvånande kanske.
Första juli var jag i Hällefors och sprang Silverleden på en dag. Det var även början på min semester. Det var andra gången jag var med och en race report finns att läsa från 2016.
Den här gånger gick jag ut mycket lugnare och allt kändes kontrollerat fram till halva loppet då energin tog totalt slut i kroppen. Lyckades ta mig fram till kommande station där jag fyllde på med så mycket energi som jag vågade innan jag gav mig ut. Men efter 20 minuter i sen tryckande värmen tog det tvärnit igen och jag försökte kämpa mig fram men det fanns ingen som helst ork kvar så jag ringde efter hämtning efter ca 42 km löpning. Lite snöplig inledning på semestern. Blev även en extra dag i Hällefors då vi fick problem med bilen men det gjorde inte så mycket då vi ändå hade semester.
Resten av månaden blev det väldigt lite träning dels pga att flytten tog mycket tid och ork och jag blev åter förkyld flera gånger.
I augusti blev det mer flytt och städning av lägenheten och även lite träning även om det blev mindre tid över till det. I slutet av månaden var jag i Sälen och sprang Fjällmaraton Sälen för tredje gången. Den här gången på den nya och mycket roligare bansträckningen.
Gick mestadels bra men det blev slitsamt sista 15 km då jag kämpade med kramp och vätskebrist. Var även varmt den här gången. Kände mig nöjd ändå efteråt.

Fjällmaraton Sälen

September månad var flytten klar och vi bodde på heltid på landet utanför Sala. Passade på att vara med på det lokala loppet Svarta Maran 25 km som passerar genom mina träningsmarker. Andra gången jag sprang loppet. Senast var nog för 5 år sedan. Till skillnad från övriga tävlingar under året var det lite regn och svalt i luften. Det skulle visa sig passa mig perfekt då det gick riktigt bra. Var länge sedan lyckades hålla så pass hög fart hela loppet utan att krokna. Helt klart årets mest lyckade lopp!
Det blev även några hektiska perioder med arrangemang i form av Black River Run 100 miles och Mälarenergi Night Run där jag ansvarade för tidtagning och resultat.

I oktober kunde jag träna på regelbundet utan någon förkylning i kroppen. Familjen var iväg på en liten minisemester i början av månaden. Skönt då “den vanliga semestern” bara blev ett långt flyttprojekt. På Gotland sprang jag även Gotland Ultra Marathon 51 km vilken också var en av anledningarna att vi åkte till just Gotland. En kul liten lopp i spännande miljö. Svalt och bra springväder. Njöt i fulla drag tills min högra ljumske började streta rejält efter halva sträckan och gjorde det riktigt svårt att springa avslappnat. Hade haft känningar av den i nästan en månad så jag var inte helt förvånad. Tog mig i mål men kände att jag hade mer kapacitet i kroppen om jag inte fått problem med ljumsken.

Gotlands Ultra

I november och december hade jag inga tävlingar inplanerade så det blev bara träning. Kunde förlänga upp mina gamla invanda rundor hemmavid en del. Gjorde även dagsutflykt till Malingsbo i ett snöigt Bergslagen som finns att läsa om i ett inlägg.
Mitt problem med ljumsken försvann efter att ha börjat stretcha lite mer träningspassen.

Första snön i Malingsbo

Tävlingar

Fick ihop en del tävlingar även om jag från början tänt mig andra lopp.

Träning

Det blev lite upp och ner med tränandet i år. Mängden blev ungefär som året innan.
Tappade främst träning under återhämtningen i mars och april.
Det jag däremot har tränat mindre av eller rättare sagt behöver mer av är backträning. Inte helt lätt i vårt flacka landskap. Har försökt vara med Westeros Trail’s After Work på fredagar och springa vid Vedbobacken. Kul pass som ofta avslutas med gemensam fika!
Under första halvåret när jag bodde kvar i Västerås försökte jag träna med träningsgrupper minst en gång i veckan. Efter flytten har det dock mest blivit ensamträning.

Fördelning distans per månad 2017

Kom precis upp i 200 mil under året. Ungefär i samma takt som 2016 förutom i mars och april där jag tappade mot året innan.

Fortfarande tisdagar som varit populärast men lördagar var inte långt efter.

 

Skador

Även detta år har olyckskorpen hållit sig på avstånd.
Har förskonats från några allvarligare skador eller överbelastningar.
Enda egentliga problem jag haft är min ljumske som jag lyckligtvisblev av med efter några behandlingar och mer målinriktat stretchande.
Har nog dock varit lite mer förkyld under det här året som varit lite irriterande.
I skrivande stund är jag förkyld igen…

Planering för 2018

Årets stora lopp blir Cape Wrath Ultra (CWU) i maj. Inför det blir det kanske någon träningstävling på lite närmare håll.
Efter CWU ska jag nog låta kroppen få vila från löpning lite mer än Dragons Back. Tror att cykling kan vara ett bra sätt att hålla igång konditionen.
Är jag igång och i form till augusti så blir det säkert något fjällmaraton. Under sista helgen i augusti finns det hela tre lopp att välja på i Dalarna (Sälen, Indre och Vemdalen). Vemdalen låter lockande att prova.