Nu verkar äntligen våren vara här på allvar! Det har varit väldigt varierat under lång tid. Solsken på morgonen och i nästa stund snö och hagel.

Precis som vädrets kräftgång har även min träning varit under våren.

Efter Transgrancanaria i slutet av februari blev jag väldigt sliten i benen. Kände av “träningvärk” i säkert två veckor och därefter var jag orkeslös både i benen och allmänt i kroppen. Var först i mitten av april som jag kände att kroppen började svara på träningen och att tröttheten försvunnit mer eller mindre och att man kunnat ta sikte lite framåt.

Hade tidigare funderat på att springa Ursvik Ultra i början av april och även göra en repris på Dragons Back Race men jag slog ganska kvickt dessa tankar ur huvudet då ingenting stämde med återhämtningen och träningen under mars.

Nåja, nu känner jag mig mer balans och har börjat stakat ut lite delmål i träningen.

Och så var det det där med Harry Potter i rubriken och bilden här ovan. Vad är nu detta?

Bilden är på järnvägsviadukten i skotska Glenfinnan som bland annat syns i filmerna om Harry Potter. Jaha och?

I Skottland finns det ett ganska nytt lopp som kallas för Cape Wrath Ultra som gick första gången för nästan exakt ett år sedan. Banan kommer att passera ovanstående viadukt. Det kommer att arrangeras vartannat år i slutet av maj. Hörde först talas om loppet i samband med mina förberedelser för det 5 dagar långa Dragons Back Race för över två år sedan. Det lät intressant och tanken har hela tiden gnagt lite i huvudet sedan Dragons back. Att delta förra året kändes helt uteslutet då jag hade varit skadat och rehabat min fot i över ett halvår. Men tanken fanns kvar.

Så när anmälningen öppnade för drygt en vecka sedan slog jag till. Givetvis efter att vi diskuterat det i familjen. Redan efter en dag var 130 av de 200 platserna upptagna. I skrivande stund är antalet anmälda 172 personer. Av dessa är vi just nu fem svenskar, varav min klubbkompis Bosse Johansson är en av dem. Alltid kul att kunna peppa varandra med träningen på nära håll. Finns vissa indikationer att vi även blir fler!

Vad är då Cape Wrath Ultra?

Loppet går igenom Skottlands vildmark och följer den omarkerade tuffa vandringsleden Cape Wrath Trail i nordvästra delarna där karta och GPS blir ens guide genom området. Målet är beläget vid udden och fyren Cape Wrath ute vid Atlantkusten.

Se trailen för loppet här ovan som även sammanfattar vad Cape Wrath är

Upplägget är väldigt lika den 5 dagar långa Dragons Back Race i Wales då det är samma organisation som arrangerar loppen så det går inte att låta bli att jämföra dessa lopp med varandra.

I Skottland är loppet 8 dagar långt med en distans på hela 400 km! I genomsnitt alltså 50 km per dag!

Översikt av banan och dagsetapperna

Då man i Wales skulle klättra 16000 höjdmeter så blir det här “bara” 11000 höjdmeter. Mycket pga att man följer dalgångar istället för att ta sig upp på varenda topp i dess väg (under DBR passerades hela 43 namngivna toppar).

Foto: Ian Corless

En annan skillnad att att det blir mer varierad banlängd. Kortaste dagen (sista) mäter bara 26 km. Och för att få ihop matematiken innebär det ju att vissa dagar måste vara längre än 50 km. Dag 6 blir exempelvis hela 72 km! Riktigt lång dag alltså.

Övrigt blir det övernattning och halvpension i nya tältläger varje natt där man bara behöver bära sin dagspackning med förstärkningskläder, springmat, och nödutrustning. Att insektsnät är obligatorisk lägerutrustning skvallrar om att det finns en del flygfän i luften. I Wales för två år sedan var det en ständig plåga med all knott vilket ingen av oss svenskar riktigt hade förstått innan vi väl var uppe i det.

Bild på nattläger

Förberedelser

Att springa 8 dagar utan vila kommer bli en rejäl utmaning vilket nästan är helt omöjligt att vara helt förberedd för.
Just nu är det exakt ett år till start. Kan tyckas lång tid men det kommer nog behövas för att verkligen vara i både fysisk och mentalt förberedd på denna utmaning som är lika stor om inte större än Dragons Back som jag gjorde för två år sedan.

Om jakten på höjdmeter var högsta prio inför DBR så kommer jag nog nog att lägga mer på att kunna hålla igång flera dagar i rad.

Givetvis blir det lite delmål på vägen att knyta upp träningen mot.

Närmaste större anhalten blir det trevliga 64 km långa loppet Silverleden på en dag 1 juli och även ett Fjällmaraton i Sälen i augusti. Troligen blir det även några mindre stadslopp och lokala lopp om andan faller på.

Hur som helst har jag nu åter igen äntligen ett bra mål som motiverar min träning att lyfta mig några snäpp högre som jag kände under 2014.

Kommer få anledning att återkomma med mer om mina förberedelser.

Under tiden kan ni kolla igenom det 30 minuter långa filmen från loppet 2016.