vlcsnap-2014-07-04-23h31m47s158

Henrik Ortman

 


Året är till ända och det är dags att summera vad man gjort och har varit med om.
Jag har utvecklat mig ordentligt som löpare och har aldrig tidigare, inte ens när jag tränade multisport i början på 2000-talet, sprungit så mycket och varit så uthållig på långa distanser.
År 2014 har helt enkelt varit mitt bästa löparår!

– Jag har äntligen fått sprungit i brittiska berg. Två gånger till och med.
– Sprungit hela natten och nästan hela dagen i fantastiskt Höga Kusten och dessutom klarat springa över 100 km!

– Sprungit upp på Kebnekaise, Sveriges tak under en tävling.

-Har spänt min båge ordentligt för att komma med i ett av världens tuffaste bergslopp, Dragon Back Race och tränat i ur och skur även när det känts motigt och kallt.
Inget av detta hade kunna genomföras om inte min familj hade ställt upp och accepterat mitt tränande och tävlande så mycket.
Ett stort tack till min sambo Anna som ofta har fått dragit tungt lass på hemmaplan!

Här kommer lite mer om vad jag gjort under året!

Tävlingar

Det här var året som jag återupptog mitt långlöpande och springande i berg på allvar.
Mina gränser för vad jag sprungit tidigare har jag flyttat rejält framåt.
Jag hann med 3 st ultralopp på stig/trail, två stycken bergsmaraton (2 och 3 dagars), ett fjällmaraton och två kortare traillopp samt en handfull orienteringstävlingar.
På samtliga lopp jag sprungit har jag tagit mig i mål och för det mesta har det gått bättre än vad jag vågat hoppats på!
Nästan alla tävlingar var utvalda för att ge mig meriter och erfarenhet inför Dragons Back Race i juni 2015.
Nedan ett litet kort sammandrag av tävlingarna. Klicka gärna på länkarna nedan för mer information och tävlingsrapporter om loppen.

Ursvik Ultra 75 km : Ett lopp som jag sprang två gånger på 2000-talet. 75 km på natten i Stockholmsförorten Ursvik, 5 x 15km på ett terrängspår. Jag kom överraskande 9 av 75 stycken. Gick riktigt bra och det var skönt att få ett resultat på ultradistans.


 

Great Lakeland 3 Day: Vinterns träningsmål. Gav bra erfarenhet av brittiska berg och deras kartor. Även att få springa 3 dagar i rad var lärorikt. Trots att benen var trötta på morgonen dag 2 och 3  så gick det att springa vidare. Blev 4:a i A-klassen efter att ha fått klassat ner mig från Elitklass pga en fotskada veckorna före. Det blev ca 116 km och 7000 höjdmeter.


 

High Coast Ultra: Ett lopp som jag fick upp ögonen bara nån månad innan start. Att springa 129 km och 3600 höjdmeter på Högakustenleden var riktigt barriärbrytande för mig. Distansrekord efter 75 km. Fick verkligen plåga mig igenom de sista 5 milen men det gick! Blev 6a av 17 startande. Riktigt nöjd med det! Energipåfyllningen funkade helt perfekt då jag börjat använda TailWind.


 

AXA Fjällmaraton: Ett lopp som jag anmälde mig till innan Dragon´s Back fanns i tankarna men som jag ändå genomförde. 43 km är med nöd och näppe ultradistans men det var åtminstone i fjällen. Lyckades pressa mig under 5 timmar och putsade förra årets resultat med nästan 70 minuter. 78 av 610 deltagare.


 

Kiruna Extreme Mountain Marathon (KEX): Ett riktigt Mountain Marathon över 2 dagar  med packning och övernattning på fjället. Riktigt tuff och stenig terräng med långa dagar (totalt 82 km och 4500 höjdmeter). Även här fungerade energiförsörjning perfekt. Jag och Bosse  kom 6:a av 9. Hade hoppats på ett bättre resultat men det var ett starkt startfält och väldigt stenigt vilket jag inte riktigt var beredd på. Kroppen klarade detta lopp riktigt bra. Hade utan större problem kunnat springa dagen efter om det varit fler etapper. Var igång och tränade på som vanligt veckan efter.


 

Klara för start!

Klara för start!

3×3000 Ultra Trail 80 km: Tillbaka till Lake District i England i oktober. Blev ett lopp jag sent ska glömma. Natten innan start och på tävlingens första timmar hällregnade det och stigar blev till bäckar och bäckar till forsande åar. Det bjöds även på vackra vyer och solsken när regnet slutade. Gick på som tåget och hade inga problem med energi och kraft. Höll jämna steg med trailrävarna Niklas och Kerstin, som jag reste tillsammans med, men fick släppa dem i sista nerförsbacken.


 

Sprang även några orienteringstävlingar och några lite kortare terränglopp under året (The Run 10 km och Black River Run 20 miles).
Sammanfattningsvis är jag riktigt nöjd och även lite förvånad att de gått så pass bra på alla långa lopp. Jag kanske hade underskattat min kapacitet trots allt.

Träningar

Under 2014 ökade jag på min träningsdos med nästan 100 mil från 160 mil 2012 till nästan 260 mil nu i år. En ökning som visade sig vara i mesta laget då jag drog på mig belastningsskador flera gånger under året.

Berslagsstig

Berslagsstig

Under året fick jag till ca 180 träningspass inkluderat tävlingar.
Sprang ca 257 mil på 296 timmar, även detta med tävlingar inräknade.

Distansfördelning per månad

Distansfördelning per månad

Fördelning av träningsdagar

Den mest populär träningsdagen har varit tisdagar följt av lördagar.

Mestadels har det blivit distanspass på även 10 km.
Gick med i Västerås Löparklubb hösten 2013 vilket gjorde att jag fick fler att träna med.
Har även försökt få in ett snabbare pass främst med orienteringsklubben varje vecka.
Den mesta träningen har jag försökt förlägga i skog och på stig men givetvis har det även blivit en del asfalt också. Under vintern har det givetvis blivit mycket springande med pannlampa i skogen på kvällarna.
Från och med maj, när jag inte längre dagpendlade till min arbete, började jag även träna på morgonen innan jobbet någon dag i veckan.

Skador

Det här året drabbades jag tyvärr av väldigt många olika skador.
Mestadels har det varit belastningsskador på senor mm. Troligen pga av för stor träningsmängd.
Ironiskt nog har skadorna inte haft något samband med mina långa ultratävlingar, vilket på sätt och viss är positivt.

Gick in i 2014 med problem med en sena på utsidan av vänster knä sedan ett 50 km långpass från början av december. Lyckades vila och stretcha bort det efter några veckor men kände av det hela januari.

Bara några dagar in på året började jag få känning under höger häl. Mestadels till vardags men även på vissa träningspass i tunna skor. Var länge lite orolig att det var början till plantar fasciit (“hälsporre”). Irriterande att ha det malande i bakhuvudet till och från. Försökte bli av med det genom tåhävnigar mm utan resultat. I juli fick jag tips av min massör att jag troligen behöver extra stöd  för fotvalvet bakom främre trampdynan med ett enklare inlägg. Provade det och symptomen avtog efter några veckor!

I februari provade jag lite backe på löpband. Inget vidare för en sena i vänster vad som blev inflammerad. Flera veckors vila och rehab blev följden.

I april, två veckor innan Great Lakeland 3D, trampade jag sönder något i framfoten på en vass sten under en orienteringstävling. Hade akut besvär några dagar men kände av skadan i säkert en månad även om jag inte hade några problem med den.

Lite ont i en höger vrist i slutet av juli och in i augusti. Fick det efter att ha dragit åt skosnören för hårt. Troligen senan ovanpå foten ner mot tårna som var irriterad.

 

ischiasnerv-580x435I november fick jag problem med ryggen och ischias. Årets hittills värsta skada. Under hela november hade jag ont i ryggen och vänster ben och omöjliggjorde löpning. Gick på behandling flera gånger i veckan. Blev lite bättre. Under december blev det bättre och jag började träna lite mer strax innan jul. Än är skadan inte över och jag hoppas givetvi att bli av med det så snabbt som möjligt.

 

Nästa år – 2015

DragonsBackRaceHome5Under 2015 har jag egentligen bara Dragons Back Race med i planeringen. Alla eventuella lopp innan får bli som träning för DBR. Hade tidigare tankar om något ultralopp i januari men efter den senaste skadan så har jag lagt de planerna på is.
Möjligen kör jag åter Ursvik Ultra som den här gången går redan i mars.
Vad som sker efter DBR har jag inte bestämt. Blir säkert något fjällmaraton i Sverige om kroppen orkar med det.