Knappt hunnit tvätta och torka kläderna sedan AXA Fjällmaraton så är det dags för en ny tävling i svenska fjällen. På torsdag bär det iväg upp till Kiruna för att springa Kiruna Extreme Mountain Marathon, KEX. Kärt barn verkar ha många namn.
Det här blir mitt åttonde Bergsmaraton (Mountain Marathon) med övernattning på fjället så den där nervositeten som brukar kunna smyga sig på vid nya och okända utmaningar har inte infunnit sig den här gången. Skönt är väl det också.
Den här gången kommer jag springa med Bo Johansson (bloggar på Långa loppet) som jag lyckades lura med genom ett SMS en sen kväll i december bara några timmar innan eftersläppet med extra platser öppnade.

Inför loppet

Nu i veckan släpptes Tävlings-PM med en del intressant information.
Starten blir i Nikkaluokta, ca 6 mil väster om Kiruna, vilket vi nog hade räknat ut för länge sedan.

Nikkaluokta och Kebnekaise blir tävlingsområdet

Nikkaluokta och Kebnekaise blir tävlingsområdet

Övrigt fanns ett intressant diagram över banans höjdprofil och banlängd.

Banprofil Kiruna Extreme 2014

Banprofil Kiruna Extreme 2014

Inleds alltså med 38 km med en stigning på 3300 höjdmeter på dag 1 och sedan 32 km och 2100 höjdmeter! Distansen är fågelvägen så det kommer säkert att bli ett antal km längre också.
Studerar man lite närmare, speciellt med en karta framför sig går det med ledning av diagrammet få en uppfattning om banstråket. Att banan innehåller en topp på svindlande  2100 meter kan nog bara betyda att det är Sydtoppen som ska bestigas innan vi ska ner till nattlägret på ca 700 meter över havet! Första dagen kommer med andra ord bli en dag att minnas!

Senaste veckan

Min ryggsäck har jag packat lite preliminärt nu i veckan. Vikten hamnade på strax under 4 kg med tomma vattenflaskor. Det mesta är med förutom frukosten och gas till köket som vi köper på plats i Kiruna. Bosse kommer att ha tältet. Om det blir regnigt och kyligt kanske jag kommer komplettera med mer ombyte.

OMM Adventure Light 20

Har sprungit med den några gånger nu i veckan och den känns inte allt för tung. Bland annat sprang vi några varv på MTB-spåret på Rocklunda i Västerås i fredags morse.

Bosse springer med sin OMM Classic 25

Bosse springer med sin OMM Classic 25

Det kanske kommer ett till inlägg kommande vecka där jag beskriver innehållet i ryggsäcken.

Annars blir det bara några kortare träningar nu dagarna innan avresa, mest för att hålla igång kroppen.

Största utmaningen kommer dock bli att hålla sig frisk då min dotter Molly vaknade med snorig näsa i lördags vilket även fortsatt idag. Första veckan på förskolan efter sommar verkar satt sina spår.