DragonsBackRaceHome5Då var tärningen kastad. Alltså inte att jag har sett den gamla kultrullen Enter the Dragon med Bruce Lee, vilket jag inte har, utan jag har anmält mig till the Dragon’s Back Race.


Eller rättare sagt jag har anmält intresse om att få vara med på denna legendariska tävling. För det är inte alla som vill som får vara med. Det är ganska hårda kriterier för att få ställa upp och alla resultat måste vara gjorda de senaste tre åren. Anmälningen stänger den 8 september och efter det kan inga inga fler ändringar läggas till.

Den svenske ultralöparen Rune Larson var med redan 1992

Den svenske ultralöparen Rune Larson var med redan 1992

Tävlingen som arrangerades för första gången 1992 ansågs då vara världens tuffaste och mest krävande löpartävling. Det tog hela 20 år innan någon annan vågade ta på sig uppdraget att arrangera detta monster till tävling och den tredje upplagen kommer att gå veckan efter midsommar 2015.
Om det numera även är den tuffaste löpartävling må vara osagt då det har kommit mer och mer extrema tävlingar med åren. Men för att vara en tävling i bergen tror jag nog att den ändå står sig som en av de mest utmanande.

Själv började jag fina intresse för den här tävlingen förra våren då jag handlade lite friluftsgrejer på en brittisk webbshop och då det även visade sig att han som drev butiken hade varit med på tävlingen.

 

Filmen om Dragon's Back Race.

Filmen om Dragon’s Back Race.


När jag sedan såg DVD-filmen från tävlingen blev jag helt såld på loppet och kände att jag måste göra ett försök att få delta på detta legendariska lopp. Det var då nästan 2 år till tävlingen och jag hade precis kommit igång och börjat träna lite mer seriöst.
Så i början på Oktober strax efter Lidingöloppet tog jag kontakt med men kompis Jonas, som jag sprang mina första bergsmaraton tillsammans med i början på 2000-talet för att höra om han var intresserad att åka till England för att vara med på Great Lakeland 3 Day. Precis som namnet antyder, ett tre dagar långt bergsmaraton. Det tog inte många timmar eller om det ens var det innan han hade “okejat” från familjen, som numera bor i Schweiz. Loppet drivs av Shane Ohly, samma person som även arrangerar Dragon’s Back Race och det fick passa som en grund för mina meriter att visa upp vid ansökningen. Detta lopp rekommenderas också att man deltar på innan Dragon’s Back då upplägget är ganska lika.

Vad är Dragon’s Back Race?

Loppet är en 5 dagar lång tävling som går genom nästan hela Wales med start i norr och mål i söder. Det går på de bergsryggar som löper igenom området.

Bansträckningen på Dragons Back Race.
Bansträckningen på Dragons Back Race.

Några av områden är Glyders, Snowdon, Cadair Idris, Elan Valley, Brecon Beacons.
Etapperna var och en för sig är så pass långa att de flesta tycker att det skulle vara en utmaning att ens klara av en enda. På det här loppet blir det 5 stycken monsterlånga lopp efter varandra!

Här är de beräknade etapplängderna. Ganska mastiga va?

2012 (Actual*) 2015 (Provisional)
DAY 1 57.39km / 4,802m 50km / 4,200m
DAY 2 52.79km / 3,700m 54km / 3,700m
DAY 3 66.80km / 3,894m 68km / 3,800m
DAY 4 68.15km / 2,417m 69km / 2,400m
DAY 5 55.61km / 2,273m 55km / 2,200m
TOTAL 300.74km / 17,086m 296km / 16,300m

Man kommer att bära med sig en dagspackning med mat, kläder och nödutrustning. Arrangörerna kommer att transportera ombyten och sovgrejer till etappmålen där man kommer få bo i tält med ca 8 deltagare i varje tält.

Exempel på boendetält
Exempel på boendetält

Arrangörerna håller med mat vid etappmålen vilket innebär att man bara behöver ha med sig det man kommer äta under själva löpningen. Halvvägs ut på banan kommer det finnas en supportstation dit man kan få en väska utkörd för att fylla på med mer löparmat och extra kläder mm.

Skulle man mot förmodan klena ur och bryta en etapp så kan man få chansen att springa från supportstationen dagen efter om man så önskar.

De här kommer nog missa middan.

De här kommer nog missa middan.

 

Att det är ett hårt lopp skvallrar 2012 års resultatlista om då endast 30 stycken av 87 startande klarade hela banan.

Hur många  får vara med på detta lopp då?

Det kommer att få starta ca 150 personer på tävlingen men fler kommer att få en plats då tävlingsledningen räknar med avhopp när loppet närmar sig pga av skador mm.
Häften av platserna kommer gå till de som har de bästa kvalifikationerna att klara loppet enligt tävlingsledningen och de resterande platserna kommer lottas bland de som har mött de grundläggande kraven.
Lite kryptiskt kanske men för att få vara med måste man ha gjort resultat från tre olika kategoreier: Ultralopp över 42 km (gärna i bergsterräng), flerdagarslopp och lopp i bergsterräng.  Egentligen inte speciellt mycket om man satsar på detta lopp. Great Lakeland 3 Day tror jag prickar in alla dessa kategorier som har man varit med på den så har man åtminstone chans att få en plats genom lotteriet.
Jag är inte säker på hur tävlingsledningen viktar resultat mot varandra, men jag misstänker att de försöker jämföra resultat med löpare som tidigare deltagit på Dragon´s back. För egen del är det bara GL3D som jag deltagit tillsammans med Dragon´s Backlöpare.

För att få lite mer chans att ta en plats har jag haft lite fler lopp på min lista:

Ursvik Ultra: Ett lopp som jag sprang två gånger på 2000-talet. 75 km på natten i Stockholmsförorten Ursvik, 5 x 15km på ett terrängspår. Jag kom överraskande 9 av 75 stycken. Gick riktigt bra och det var skönt att få ett resultat på ultradistans.

Great Lakeland 3 Day: Vinterns träningsmål. Gav bra erfarenhet av brittiska berg och deras kartor. Även att få springa 3 dagar i rad var lärorikt. Trots att benen var trötta på morgonen dag 2 och 3  så gick det att springa vidare. Blev 4:a i A-klassen efter att ha fått klassat ner mig från Elitklass pga en fotskada veckorna före. Blev ca 116 km och 7000 höjdmeter.

High Coast Ultra: Ett lopp som jag fick upp ögonen bara nån månad innan start. Att springa 129 km och 3600 höjdmeter på Högakustenleden var riktigt barriärbrytande för mig. Distansrekord efter 75 km. Fick verkligen plåga mig igenom de sista 5 milen men det gick! Blev 6a av 17 startande. Riktigt nöjd med det! Energipåfyllningen funkade helt perfekt!

AXA Fjällmarathon: Katten bland hermelinerna. Ett lopp som jag anmälde mig till innan Dragon´s Back fanns i tankarna men som jag ändå genomförde. 43 km är med nöd och näppe ultradistans men det var åtminstone i fjällen. Lyckades pressa mig under 5 timmar och putsade förra årets resultat med nästan 70 minuter. 78 av 610 deltagare.

Kiruna Extreme Mountain Marathon (KEX): Ett riktigt Mountain Marathon över 2 dagar och min sista pusselbit. Riktigt tuff och stenig terräng med långa dagar ( totalt 82 km och 4500 höjdmeter). Även här fungerade energiförsörjning perfekt. Jag och Bosse  kom 6a av 9. Hade hoppats på ett bättre resultat men det var ett starkt startfält. Kroppen klarade detta lopp riktigt bra. Hade utan större problem kunnat springa dag 3. Var igång och tränade på som vanligt veckan efter.

Övriga svenskar

Det är även en hel del andra svenskar som också vill vara med här.
Under GL3D fick vi reda på att tre killar från Stockholms Team Rockrunners, Peter Juthberg, Tomas Albinsson och Jonas Möllare vill vara med. Per Markus Jönsson från Kalmar.
Kerstin Rosenqvist i Västerås blev garanterad en plats efter att ha vunnit GL3D!
Niklas “Mr Kungsleden” Holmström från Torshälla.
Bo Johansson och jag Henrik Ortman från Västerås vill också vara med.
Kan bli riktigt roligt om det kan bli ett helt svensk tält på campen!
Kan mycket väl vara ytterligare någon mer som jag har missat.

När får man besked om plats då?

Den 30 september kommer de sista platserna att lottas ut men jag hoppas att komma att få ett besked att jag är garanterad på resultat redan tidigare.

Sedan återstår det bara att träna och hålla sig skadefri!